Političari u BiH i njihovo (ne)korištenje društvenih mreža

Vijesti 23. mar 201719:08 > 20:32
N1

Kada se u svijetu dogodi teroristički napad ili neki drugi događaj, svijet o tome najčešće sazna putem društvenih mreža.

Zvanične institucije, organizacije i državni organi širom svijeta javnost informiraju putem zvaničnih twitter naloga. Koliko je ovaj alat postao neizostavan komunikacijski kanal, pokazuje i primjer Donalda Trumpa, čiji tvitovi nerijetko potresaju svijet.

A koliko političari u BiH koriste ili ne koriste društvene mreže?

Postavlja, optužuje, komentira odgovara!

Ali skoro uvijek potrese svijet. Američki predsjednik jedan je od političara koji je još tokom predizborne kampanje shvatio svu moć poruke u 140 karaktera!

A kako društvene mreže rade protiv, a ne za njihove korisnike, pokazuje primjer Emira Suljagića. Političar stranke “Građanski savez” prvostepeno osuđen za klevetu zbog uvreda na račun nesuđenog konzula BiH u Chicagu Ivana Šušnjara. Sudski proces ga nije zaustavio.

Pitali smo ga zašto je tako komotan u online komunikaciji.

Koristimo ono što imamo na raspolaganju, a jedna od stvari koje imamo na raspolaganju su društvene mreže. Ako je neko u stanju medijima platiti do 100.000 KM kroz marketing, ne znam zašto je problem da mi ono što mislimo iznosimo iznosimo putem Facebooka, Twittera“, rekao je Emir Suljagić.

Zastupnik u državnom Parlamentu, Saša Magazinović primjer je aleko opreznije upotrebe virtualnih alata. Online balansira između privatnih i službenih sadržaja. Mreže koje uređuje sam za njega su…

Neiscrpan izvor ideja za parlamentarne aktivnosti, jer se građani obraćaju sa različitim inicijativama i problemima, zahtjevima da se inicijaraju izmjene nekih zakona“, kazao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PD PSBiH.

No drugi političari bježe od interneta. Dragan Čović, Mladen Ivanić, Željka Cvijanović, imena su političara koja nećete naći ni na Twitteru ni na Facebooku.

Premijer Federacije Fadil Novalić ima Facebook ima nezvaničnu Facebook stranicu. Twitter ne koristi, ali zato Twitter koristi njega. Predsjednik Republike Srpske online prezentaciji posvećuje više pažnje.

Da li apstinencija od online pomagala znači da političari nad dijalogom preferiraju monolog?

Razlog zbog kojeg vrlo često svjedočimo malom intreresu političkih elita i političkih predstavnika za korištenjem društvenih mreža, meni se čini, leži upravo u tome – neshvatanju u tome da je politici komunikacija suština, a ne samo prezentacija vaših aktivnosti“, rekla je prof. komunikologije Lejla Turčilo.

Koliko bosanskohercegovački političari u odnosu na one u regiji zanemaruju virtualnu komunikaciju pokazuju i ovi podaci:

Bakir Izetbegović na Twitteru ima više od 2.500 pratilaca
Milorad Dodik više od 1.000
Denis Zvizdić više od 1.300
Kolinda Grabar Kitarović više od 32.000
Aleksandar Vučić – 187.000

Ako je tačno da je aktivnost na društvenim mrežeama signal dvosmjerne komunikacije, političari u BiH glas drugog još ne žele čuti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.