Offerman: Najbolju odluku sam donio kada sam oženio Sarajku

Vijesti 06. apr 201720:34 > 21:19
FENA/Almir Razić

Dr. Edmondu Offermanu večeras je uručeno priznanje "Počasni građanin" Grada Sarajeva zbog doprinosa za izgradnju Trebevićke žičare, koji je donirao vlastita sredstva od šest miliona KM.

Offerman je rođen 1959. godine u Holandiji. Magistrirao je na Odsjeku za fiziku na Univerzitetu Utrecht, a doktorirao u Amsterdamu. Bavio se eksperimentalnom nuklarnom fizikom u Jefferson nacionalnoj laboratoriji u Virginiji. Bio je član tima CERN-a u Ženevi radeći na programu za analizu podataka koji je korišten pri pronalasku Higsove čestice.

Od 1997. do 2017. godine radi kao analitičar za privatnu finansijsku fimu u New Yorku. Želja ovog svjetski poznatog fizičara je da pomogne rodnom gradu njegove supruge u kojem se prvi i jedini put početkom ‘90-ih godina vozio Trebevičkom žičarom.

“Dragi građani Sarajeva, ogromna je čast i iznenađenje da sam izabran kao počani građanin Sarajeva. Evo i moje priče. Imam 57. godina i najbolju odluku u životu sam donio prije 30 godina kada sam oženio nuklearnu fizičarku iz Sarajeva”, kazao je Offerman na početku svog govora.

Njegova prva posjeta gradu na Miljacki bila je u decembru 1988. godine.

“Zaljubio sam se u grad, njegove građane i planine. Kroz mnoge posjete koje su uslijedile počeo sam cijeniti sve više i više kako je ovaj grad jedinstven, njegovu različitost, kako u kulturi tako i u prirodi. Mnoge od glavnih religija se praksticiraju ovdje gdje su olimpijske planine na kamen udaljenosti, gdje to još ima u Evoropi. U ljeto 1990. godine pvi put sam se vozio žičarom na Trebević. To je bilo prvi put za mene da vidim jednu žičaru u glavnom gradu. Nažalost, rat u Bosni je prekinuo rad žičare i sve drugo. Prva žrtva agresije na Sarajevo bio je Ramo Biber, operater na žičari koji je stradao braneći glavnu stanicu. Ovaj rat će promijeniti smjer grada ali i smjer mog života. 1998. godine sam se obavezao da se ponovo pokrene Trebevička žičara. 2017. godina će biti kada će se žičara staviti u funkciju. Ljudi kažu da sam po prirodi nestrpljiv. Pogriješili su. Nisam vam rekao dakle sam, ja sam evropski građanin kao što ste i vi”, poručio je Offerman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.