Milica Marković objasnila zašto je SNSD glasao za akcize

Vijesti 10. apr 201717:33 > 17:43
N1

Nema suglasnosti za održavanje žurne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojem bi se ponovo u žurnoj proceduri razmatrali zakoni o povećanju nafte i naftinih derivata.

Podsjetimo, prošloga tjedna u ovom domu zakon je vraćen u redovnu proceduru, dok je u Domu naroda usvojen..

O ovome, ali i ostalim aktualnim temama razgovarali smo sa zastupnicom SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BIH Milica Markovć.

Zašto niste bili prisutni na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH?

Lično, to su bili zdravstveni razlozi i o tome sam obavijestila Sekretarijat i Klub poslanika SNSD-a“, odgovorila je Marković.

Kako ćete glasovati o Zakonu o akcizama kada se on nađe u redovnoj proceduri?

To će odrediti Klub poslanika SNSD-a prije održavanja sjednice. Dodik je saopštio kakav je stav i to je pokazala činjenica glasanja naših delegata, da će SNSD podržati prijedloge tih zakona iz hitnih razloga koji se odnose na potrebe entitetskih budžeta i aranžmana s MMF-om. Ako se bude održavala hitna sjednica, ali i ako budu u redovnoj proceduri, podržat ćemo“, rekla je Milica Marković.

Milica Marković i njene kolege iz SNSD-a su rekle da neće dolaziti na sjednice sve dok je predsedavajući Šefik Džaferović. Šta se promijenilo pa su prisustvovali?

U odnosu na njega ništa se nije promjenilo. Stav SNSD-a zbog razloga oko Džaferovića i dalje stoje. Ali ako stavimo u komparaciju Šefika Džaferovića i zakona o akcizama i budžeta entiteta, onda svakako da je prevaga na drugim razlozima zbog kojih se SNSD opredijelio da uđe u salu“, kazala je Marković.

Ako se usvoji Zakon o akcizama, nećete se vraćati u klupe?

Da, to je do augusta do kada on predsjedava. Kada se budu rotirali mislim da Borjana Krišto dolazi na njegovo mjesto i mi ćemo se vratiti i raditi redovno“, odgovorila je Marković.

Koliko je na stav zastupnika SNSD-a uticala večera u Mostaru gdje su se za istim stolom našli Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik?

Ne znam ništa o toj večeri u Mostaru. Hoću da vjerujem da su sva tri lidera prije svega lideri najveće tri partije u BiH jer su dobili najveći broj glasova te da su iz svoje svjesnosti i odgovornosti preduzeli određene radnje kako bi došlo do usvajanja ovih zakona i kako bi se olakšalo entitetskim vladama ispunjavanje obaveza prema svim građanima i obavezama“, mišljenja je zastupnica SNSD-a.

Delegati SNSD-a podržali su zakon o akcizama u Domu naroda, dok poslanici iz Saveza za promjene nisu. Kako to da je SNSD kao oproba na državnoj razini – za zakon?

Nismo dio vladajuće strukture time što ćemo podržati zakone. Mi imamo pravo da se opredijelimo od zakona do zakona. Možemo podržati nešto i kao opozicija. To što je rekao Vukota Govedarica, on bi se trebao zamisliti nad svojom ulogom koja je marginalna i blijeda iako je SDS dio vladajuće strukture na nivou BiH“, smatra gošća emisije Dan uživo.

Da li je bilo pritisaka pojedinih međunarodnih dužnosnika na delegate i zastupnike?

Evidentno je da su predstavnici Međunarodne zajednice prije svega predstavnici MMF-a i direktno su uključeni u cijeli proces i prate ga kako će se realizovati do kraja. Bilo bi neozbiljno da njih tu nema, jer ih svakako ima. Ko je na koga vršio pritisak ne znam, jer na mene niko nije vršio pritisak.

Kako ocjenujete trenutnu političku situaciju? Ima li uopće parlamentarne većine i kakvo je trenutno stanje?

Vrlo zabrinjavajuće i to treba zahvaliti vladajućoj koaliciji na nivou BiH, prije svega SDA i Savez za promjene koji se vrte u krug i ne rade ništa konkretno i važno što je bitno za evropski put BiH. Od 2014. do danas jedini konkretan rezultat je podnošenje aplikacije za status kandidata, a zatim smo dobili upitnik o kojem se vrlo malo govori u posljednje vrijeme jer se prepucavaju između sebe. Situacija u BiH je vrlo rovita. Iz jednih problema nismo izašli, a već se nameću drugi“, smatra Marković.

Ona je kazala da je upitno je da li će se izvršiti izmjene Izbornog zakona, da li će se ispuniti zahtjeva Međunarodne zajednice, presude Sejdić-Finci, pitanje Mostara i da li će se usaglasiti da se izbori iduće godine mogu održati bez izmjena Izbornog zakona.

Koliko je izmjena Izbornog zakona prihvatljiva za SNSD?

To su pitanja koja moraju riješiti u dogovoru SDA i HDZ, na nivou FBiH i na nivou BiH. Radi se o izbornoj jedinici za izbor hrvatskog člana Predsjedništva i pitanje statusa Grada Mostara. To su najkrupnija pitanja oko kojih se spotiču SDA i HDZ. Mi u SNSD-u smo otvoreni za pitanja izmjena Izbornog zakona“, odgovorila je poslanica SNSD-a.

Kakvo je stanje BiH na evropskom putu?

Kada posmatram ambijent mnogo puta mi se čini da više predstavnici Međunarodne zajednice žele da se BiH pokrene ka EU, nego što mi to želimo unutar same BiH. To je žalosna činjenica. Vladajuću koaliciju očito to ne zanima previše i nisu zabrinuti. Bitno im je da ostanu na pozicijama do oktobra 2018. godine sa svim beneficijama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.