Veliki petak – dan stradanja, ali i radosti

Vijesti 14. apr 201716:42 > 16:54
N1

Hrišćani danas obilježavaju Veliki petak – dan stradanja Isusa Hrista zbog čega se to i smatra najtužnijim danom u godini. Ipak donosi i svoju radosnu stranu, a to je farbanje vaskršnjih jaja. Tome se posebno raduju najmlađu.

Oko 1.500 kuvanih jaja ofabranih u lukovini ukrašavalo je više od stotinu djece.

Jaja se najčešće farbaju u crvenu boju kao simbol legende o Mariji Magdaleni koja je rimskom caru Tibereju na poklon donijela korpu jaja. Car je rekao da će povjerovati u Hristovo vaskrsnuće ukoliko jaja promijene boju. Kada je Marija izgovorila “Hristos vaskrse” jaja su postala crvena. 

Prirodna farba od koje se dobija crvena boja je lukovina.

“Koristimo čisto domaću lukovinu zbog zdravlja zato što nije škodljivo, nema farbe, nema konzervansa. Pripremamo danas na Veliki petak, to je naša tradicija u Kočićevu, a u nedjelju imamo tradicionalnu tucijadu jaja gdje naša dječica se bore i najjače jaje koje pobijedi se ostavlja do sljedeće godine kao čuvarkuća”, kazala je Jela Radović, Aktiv žena Kočićevo Gradiška.

Bojenje jaja u Kočićevu prati i niz manifestacija.

“Imamo seoske dječije igre. Trčanje u vreći i nošenje kuvanog jajeta u kašici. Navlačenje sa štirkom. Bacanje kamena sa ramena, trčanje”, dodala je Željka Despotović, Aktiv žena Kočićevo Gradiška.

Aktiv žena već godinama organizuje vaskršnje manifestacije u Kočićevu. A, ove godine u posjeti su im bili i pripadnici EUFOR-a iz Čilea. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.