Dodik: Radnici, uz dužno poštovanje, ne odlučuju o prodaji

Vijesti 20. apr 201718:26 > 19:48
Anadolija

“Izraeli investment grupa“ iz Dominika kupac je Rudnika željezne rude Ljubija kojeg je podržala Vlada RS i SNSD. ArcelorMittal trenutni koncesionar, ima podršku samo jednog dijela entitetske vlasti, DNS-a, stranke Marka Pavića.

Izraeli investment Commonwealth of Dominica, of šor kompanija koja će za većinski paket akcija Ljubije platiti 92 miliona KM. Firma koja ima povjerenje Vlade RS, ali za koju radnici kažu da je “kofer preduzeće”.

Gotovo 30 miliona KM manje za 65 posto akcija rudnika ponudio je aktualni koncesionar ArcelorMittal, na čiju stranu su stali radnici i u Prijedoru i u Zenici.

Ne vjeruju, kažu, u dobre namjere Izraelaca. Ako do prodaje ipak dođe traže od Vlade garancije za plate. Prijete i ulicom.

“Ako mi odemo na ulicu, nas 5.000 zaposlenih, 20.000 naših familija, nek bude siguran da ni on nije siguran, ni njegovih 20 savjetnika jer je gotovo, nema više”, poručio je Milenko Stojnić, predsjednik sindikalne organizacije AM Prijedor sindikat.

I Sindikat Željeznica RS, stao je na stranu Mittala, kao najvećeg partnera ovog preduzeća. Kažu ako stane prevoz na relaciji Prijedor-Ljubija, i Željeznice su ugrožene, jer gube posao, a radnici – radna mjesta. Zato pitaju:

“Da li Vlada RS ima zadatak da uništi privredu RS?”

Više detalja ima Snežana Mitrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.