Backović: Što će mi vozilo s pratnjom, koga se to ja bojim

Vijesti 22. apr 201709:17 > 09:34
N1

Zaim Backović, zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović u Parlamentu BiH, bio je gost Novog dana na N1 televiziji.

Backovic na prekjučerašnjoj sjednici. Backović je bio protiv akciza. Gostujući na N1, on je pojasnio zašto je to uradio, a kao glavni razlog naveo je činjenicu da ni dosadašnji prihodi od akciza nisu bili transparentni, a u pitanju su, kako je naglasio, milijarde maraka.

”Pogledajte strukturu glasanja pa ćete vidjeti da SNSD pojavljuje kao dobrotvor. Da li se iko pitao zašto to rade? Zato što je RS pred bankrotom. To je prava poenta i pojašnjenje zašto se trebaju uvesti akcize – pokrivanje budžetskih rupa. S MMF-om su dosad pregovarali novinar i politolozi, nigdje pravnika i ekonomista. I onda kažu postigli smo izvanredan uspjeh. Kad bi se uvele akcize, mogli bismo izgraditi 3.5 kilometra autoputa. A životni standard?”, rekao je Backović.

Govoreći o promjenama izbornog zakona o kojima se posljednjih mjeseci mnogo priča, Backović je kazao da bi ove izmjene omogućile vladajućim strankama da na vlasti ostanu – neograničeno.

N1

”Žele napraviti izborni zakon kako bi se zadržali na vlasti u narednih nekoliko desetina godina. Hoće da naprave ekskluzivitet nacionalnog prostora. Tako se stvaraju torovi u kojima se kroz strah drže vlast. Mi mislimo na interese naših građana”, ispričao je gost Novog dana.

O službenim vozilima…

”Mene nikad nije vozilo službeno vozilo nijedan jedini kilometar. Zašto političarima trebaju pratnje? Čega se mi to bojimo? Građana? Ljudi nas izaberu i mi njih treba da se bojimo. Prisustvovao sam situaciji gdje je bio udes u Zenici, gdje vozilo hitne pomoći nije moglo proći. Zato sam i postavio to poslaničko pitanje”, kazao je Backović.

O slučaju Alumina…

”Dodik nikad nije odgovorio gdje su sredstva koja je litvanski investitor izvukao iz RS-a u slučaju Alumine. Investitori su uzeli kredita, izvukli sredstva i ostavili sve. Govorimo o stranim investicijama, ali ne govorimo o posljedicama investicija”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.