37 godina od smrti Tita – simbola slobode i mira

Vijesti 04. maj 201710:25 > 10:39
N1

Danas se navršava 37 godina od smrti Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika SFRJ i Saveza komunista, vrhovnog zapovjednika oružanih snaga i čelnika Pokreta nesvrstanih, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina.

Od Titove smrti prošlo je 37 godina, ali mnogi građani bivše SFRJ i dalje obilaze njegov grob u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu, gdje je nedavno sahranjena i njegova supruga.

Sahrani Josipa Broza Tita u Beogradu prisustvovalo je više od 200 visokih dužnosnika iz cijelog svijeta.

Danas smo u Novom danu govorili o značaju Josipa Broza Tita, kako u doba bivše Jugoslavije, tako i danas, a tim povodom gosti su bili aktivista Društva Josip Broz Tito Sarajevo Benjamin Soko te Mustafa Polutak, bivši oficir JNA.

Polutak je rekao kako je Tito ličnost koju treba cijeniti svaki čovjek, posebno jugoslovenski narodi i narodi u BiH.

To je ličnost koja je obilježila tu epohu koju je cijenio cijeli svijet – pa i prijatelji i neprijatelji. Tito je ličnost koji je dao pečat borbi za zajednički život na cijelom prostoru planete a posebno na prostoru Jugoslavije. Lično ja i moja generacija ga doživljavam kao čovjeka koji je najviše učinio za Jugoslaviju a posebno za BiH. Ne zaboravimo da je Tito bio ličnost koja je najviše učinila da se obnovi državnost BiH i ličnost koja je najviše učinila, zajedno sa rukovodstvom BiH, da se muslimanima i Bošnjacima da nacionalni identitet“, rekao je Polutak.

Njegov unuk Benjamin je rekao kako je Tito simbol slobode, mira, istinske demokratije, jednakopravnosti.

U današnjem vremenu malo možete naučiti o njemu iz obrazovnih sistema, ali ukoliko se udubite u biblioteke, pa i kućne, jer svaka ima knjigu koja opisuje Titovo djelo, možete naučiti o njemu. Također, postoji taj problem što se jako malo zna o njemu pa imate slučajeve da će Jugoslaviju prvo ocrniti jer se ponovo miješa rat ‘92-‘95. sa petokrakom koja je nekoć bila simbol otpora. Petokraka je zvanični simbol koja je ukinuta još ‘90. godine tako da su i oni na čelima nosili trobojke bez simbola, no postoji još kritična masa nas mladih koji izučavamo i cijenimo lik i djelo Tita“, kazao je Soko.

Jugoslavija je poslije rata bila u jednoj teškoj situaciji, osiromašena, razorena, trebalo je naći načina kako to sve učintii u jednoj izolaciji i sa Istoka i Zapada jer Titto tada nije prihvatao ucjenu svoje slobode ni Zapadu ni Istoku i zbog toga je trpjela sanckije s obje strane. Bez obzira na sve, na to stanje, osjećala se ravnopravnost, nije bilo velike razlike između onih na vlasti i običnog naroda. Bilo je više jednakosti, mogućnosti da se iskažu sve strukture u društvu“, istakao je Polutak.

Soko je rekao da će i ove godine u Sarajevu biti obilježena godišnjica u 15:05 sati u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Na tom okupljanju ćemo imati kratak program i polagaćemo cvijeće na bistu“, rekao je Soko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.