Tri arbitraže u toku, BiH (ne) gubi milijardu i po KM

Vijesti 23. maj 201718:07 > 19:25
N1

U toku je više arbitražnih postupaka protiv Bosne i Hercegovine. Vrijednost samo jednog od sporova prelazi miljardu maraka. Očekuje se konačna odluka arbitra po tužbi austrijskog Stragba protiv BiH, odnosno Ministarstva komunikacija i transporta vezano za izgradnju mosta preko Save kod Svilaja.

U međuvemenu, BiH se suočava sa još jednim novim zahtjevom. U pitanju je potraživanje Elektroprivrede Hrvatske od Termoelektrane Gacko.

Ukoliko bi Bosna i Hercegovina izgubila arbitražne postupke morala bi isplatiti vrtoglave sume novca. Tri su u toku. Uskoro stiže odluka po tužbi austrijskog Stragba protiv BiH, odnosno Ministarstva komunikacija i transporta zbog propalog posla izgradnje mosta preko Save kod Svilaja. Nezvanično, biće negativna. Ako bude – državna kasa ostaje bez više od milion i 200 hiljada maraka uz dodatne kamate. Strabag je 2012. tražio raskid ugovora jer u preciziranom roku nije počeo sa radovima. Na svemu radi i Tužilaštvo BiH, no nepoznanica je da li se istraga suzila na nekoliko osoba iz Ministarstva, odnosno bliži li se kraj istrage.

“Hrvatska je platila svoj dug, a Bosnu i Hercegovinu očekuje arbitraža u Beču. Ono što je interesantno jeste da se u tom ugovoru spominje samo jedan arbitar koji će na kraju i odlučiti. Mislim da su tu male šanse da BiH uspije”, otkrio je Mlađen Mandić, v. d. pravobranilac BiH.

“Nažalost, jedini arbitar je utvrdio da je njegov zahtjev za raskid ugovora osnovan, to praktično ukazuje da imamo situcaiju koja nije ni sjajna ni obećavajuća u smislu dobijanja tog spora za BiH”, dodao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Osim slučaja Strabag, aktuelna su još dva arbitražna postupka. O svemu će raspravljati i državni poslanici. Prvi je po tužbi Elektrogospodarstva Slovenije protiv Termoelektrane Ugljevik. Riječ je potraživanju prijeratnih ulaganja. Vrijednost spora je vrtoglavih milijardu i 400 miliona maraka, no nadležni vjeruju da će biti riješena u korist BiH. Drugi postupak vodi se po tužbi Viaducta iz Portoroža protiv Hidroelektrana na Vrbasu. Iznos – 102 miliona maraka.

“Viaduct je takođe dosta komplikovana situacija jer se radi o radnjama organa Republike Srpske koji su istu koncesiju dali dvojici različitih pravnih lica. Tužbeni zahtjev je skoro 100 miliona. Ja se nadam da će pravni tim Republike Srpske uspjeti da odbani jer u krajnjem slučaju to će sve morati da plati Republika Srpska, odnosno Elektroprivreda. Da li je to trebalo riješiti na miran način, mi smo ustvari i pokušavali – Pravobranilaštvo BiH da nagovorimo Vladu Republike Srpske, bili su pregovori o mirnom rješavanju, na kraju se nisu uspjeli dogovoriti”, istakao je Mandić.

Bosna i Hercegovina odnedavno je suočena i sa zahtjevom Elektroprivrede Hrvatske od Termoelektrane Gacko. Nezvanično, riječ je o 100 miliona evra tražene naknade. Ukoliko ne dođe do dogovora na pomolu je četvrta arbitraža.

“Hrvatska Elektroprivreda je podnijela zahtjev, odnosno ponudu vezano za dobrovoljno poravnanje za Termoelektranu Gacko. Zaista zabrinjavajuće ozbiljno pitanje koje će vrlo brzo da dođe na red. Namjerno nisam govorio o iznosima, ali to je pitanje za državne institucije i za Vladu Republike Srpske”, kazao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Recimo kada je u pitanju Ugljevik takvih ulaganja, dakle ta ulaganja na koja se poziva bivša slovenačka Elektroprivreda i slično da se ona osporavaju sa više aspekata. Kada je u pitanju ovamo Gacko, to su neki sada novi zahtjevi. Mislim da će biti vrlo problematično s obzirom kakvo je bilo ustrojstvo bivše države i šta se to zaista smatra investiranjem s obzirom da su postojali jedni sasvim drugačiji socijalistički aranžmani koje smo imali u tom periodu, a da očito nisu sve stvari raščišćene kada je u pitanju sporazum o sukcesiji”, podsjetila je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

Ministar Šarović stava je da su neke abitraže mogle biti izbjegnute, poput one za Teromelektranu Ugljevik, da su sudski postupci u ranijim godinama završeni pred pravosuđem u BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.