Za zločine nad Srbima "DA", za genocid u Srebrenici "NE"

N1

Entitetski ministar prosvjete i kulture Dane Malešević najavio je da će djeci u 22 škole u RS-u, koja uče po nacionalnom programu za Bošnjake, zabraniti udžbenike u kojima budu lekcije o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici.

Odluku pravdaju sporazumom iz 2002. godine koji su potpisali sva ministarstva obrazovanja u BiH, a kojom je dogovoreno da nema ratne tematike u udžbenicima.

U udžbenik historije za 9. razred, odobrenom za korištenje u svim osnovnim školama u FBiH, izdat uvrštene su lekcije o opsadi Sarajeva i genocida u Srebrenici.

Iz ovakvih udžbenika neće učiti bošnjačka djeca koja izučavaju nacionalnu grupu predmeta u RS-u, najavio je entitetski ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

“Ministarstvo prosvjete i kulture, samo poštuju dogovor i preporuke od OSCE-a i međunarodne o stavljanju embarga na proučavanje rata u Bosni i Hercegovini, tako da djeca ne bi opteretilo temu, ali u njihovom najboljem interesu i interesu zdravog suživota u cijeloj BiH”, tvrdi Malešević.

Trenutno, u knjigama historije u RS-u nalaze se lekcije o nastanku RS-a i raspadu SFRJ. A nalazit će se i one o zločinima nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu, poručuje Malešević. Iz OSCE-a kažu da za udžbenike u kojim se tematiziraju lekcije o ratu ne znaju, niti im je poznato ko ih je odobrio.

“Ne mogu potvrditi u kakvom je stanju sporazum iz 2002. godine. Jasno je da ima previše politike u obrazovanju i želimo da vidimo više pozitivnih stvari, više računara, škola u dobrom stanju i daleko manje politike”, poručuje Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH.

Obrazovna politika ministra Maleševića je diskriminatorska, kazali su za N1 iz Ministarstva obrazovanja KS. S ovom ocjenom slažu se i roditelji djece iz Konjević Polja.

“Mi ne možemo ništa uraditi. Oni mogu donijeti kakvu god hoće odluku. Mi ne postojimo u tim planovima i programima. Ministar ima otvorene ruke da radi šta hoće. Mi četiri godine nismo riješili pitanje jezika, nećemo ni ovo, ostat će samo priča”, podsjeća Muhizin Omerović, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja.

“Djeca u Konjević Polju će učiti sve ono što je presuđeno, sve ono što nije diskriminatorsko, učit će bosanski jezik, a ovo što je ministar Malešević najavio neće sigurno učiti”, ističe Nihada Čolić, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS.

Profesor historije Husnija Kamberović je mišljenja da nema nijednog razloga da se u udžbenicima ne tretiraju sva razdoblja bosanske historije, uključujući posljednji rat, ali na primjeren način.

“Ukoliko mi izbjegavamo sada govoriti đacima u udžbenicima, ostaje da đaci o tome saznaju preko društvenih mreža i medija, a to može puno katastrofalnije djelovati na đake nego ukoliko bi smo mi to na primjeren način predstavili u udžbenicima”, objašnjava Kamberović.

A ko će odlučiti šta je primjereno i hoće li ikada postojati jednaki udžbenici na prostoru cijele BiH odgovor će dati politika, a ne struka. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.