Ustavnopravna komisija nije podržala Izvještaj o radu VM BiH

Vijesti 25. jul 201713:11 > 13:15
N1

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

„Za“ Izvještaj su glasala četiri člana Komisije, a četiri su bila protiv.

Član Komisije Šefik Džaferović (SDA) je prilikom diskusije o Izvještaju, ocijenio da je Vijeće ministara BiH u periodu koji se posmatra „radilo kvalitetno, da su učinjeni brojni napreci kada je u pitanju BiH na svakom planu, da je Vijeće ministara svojim radom zaslužilo da se njegov izvještaj ocijeni pozitivnom ocjenom“.

“Rasterećen od bilo kakve politizacije, ovo je moj dojam kao člana Parlamenta i Vijeće ministara BiH i za svoj dosadašnji rad ima punu podršku što se mene tiče”, naveo je Džaferović.

Član Komisije Momčilo Novaković (NDP) je kazao da je prošli put kada je Komisija razmatrala ovaj izještaj jasno rekao da ima puno primjedbi na rad ovog saziva Vijeća ministara BiH.

“Prije svega, cijenim da je on posljedica opšte stvorene klime u ovoj zemlji, a onda rada ili nerada Vijeća ministara, a tu klimu su napravile partije koje sjede i u Vijeću ministara i oko Vijeća ministara”, smatra Novaković.

Podsjećajući da je prošli put glasao protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH, kazao je da će danas glasati „za“, zato što je „opšta hajka ovdje napravljena sa argumentima, bez argumenata, prije svega iz političkih motiva“.

“Glasat ću ‘za’ iz još jednog razloga, a to je što bi izglasavanje nepovjerenja ovom Vijeću ministara stvorilo još veću krizu u ovoj zemlji i nemogućnost izglasavanja drugog saziva Vijeća ministara. Da ne bi uveli još veću krizu ja sam odlučio da glasam ‘za’ Izvještaj o radu Vijeća ministara”, naveo je Novaković.

Član Komisije Nikola Lovrinović (HDZBiH) je kazao da će podržati Izvještaj o radu Vijeća ministara, napominjući da bi trebalo razmisliti o tome da se zaduži Vijeće ministara da se nađe primjerenija metodologija izvještavanja nego što je ova koja je prihvaćena u novije vrijeme.

Član Komisije Lazar Prodanović (SNSD) je kazao da će biti protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH.

“Čudi me kako je moguće da je moj prijatelj Momčilo Novaković od srca kamenoga postao čovjek srca svilenoga”, kazao je šaljivo Prodanović.

On smatra da kada je u pitanju ovo Vijeće ministara BiH „ništa se neće promijeniti do kraja“.

“Moram reći ni novo Vijeće ministara, ako bi bilo i do kraja iduće godine, ništa se ne bi promijenilo”, naveo je Prodanović.

Ustavnopravna komisija je danas podržala Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanica Maja Gasal-Vražalica (Demokratska fronta).

Komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je odlučila da odgodi razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH i Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je predlažio poslanik Denis Bećirović (SDP BiH), a koji je obavijestio predsjedavajućeg Komisije da zbog zdravstvenih razloga ne može prisustvovati sjednici te je zamolio da se odgodi rasprava o predloženim zakonima.

U vezi sa Prijedlogom zakona o parlamentarnom nadzoru, članovi Komisije usvojili su zaključak kojim se od Kolegija Predstavničkog doma traži dodatni rok od 30 dana za izjašnjavanje o predloženom zakonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.