Gasal-Vražalica: U BiH se sportom bave političke stranke

Vijesti 26. jul 201709:26 > 09:41
N1

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biće održana danas, a na dnevnom redu će se naći 13 tačaka.

Četvrta tačka je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, a peta Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine. Predlagač u oba slučaja je zastupnica Maja Gasal-Vražalica koja je danas bila gošća našeg jutarnjeg programa.

Oba zakona su u drugom čitanju, prošli su na komisijama, a kazala je i kako danas očekuje da će dobiti podršku jer su zakoni obrazloženi, kako je navela.

Radi se da smo sve vrijeme imali slučaj diskriminacije u institucijama BiH, odnosno ako ste rukovoditelj neke službe imate veći osnov za broj dana godišnjeg odmora nego neko drugi. Ja sam četiri mjeseca sčekala da ministar pravde pokrene tu proceduru. Ako se usvoji zakon, svi ćemo imati 20 dana početni osnov, odnosno bit će jednak za sve pa će se postepeno dodavati broj dana“, istakla je Gasal-Vražalica.

Rekla je i da će zakon biti usvojen onda kada prođe proceduru u Domu narodu i stupio bi na snagu za osam dana.

Na pitanje zašto diskirminacija zadnja dođe na red je kazala: “Moram istaći da ma koliko predsjedavajući Vijeća ministara BiH tvrdi da smo na dobrom putu ka EU, i da čine sve kako bi uskladili naše zakone sa zakonima u EU, izvještaj o radu VM BiH pokazuje da je područje ljudskih prava zadnji na ljestvici. Mi šest godina nismo imali bazu podataka o diskriminaciji na ovom ili onom nivou“.

Također se postavlja pitanje kako neko tumači i vidi napredak. U izvještaju na primjer piše da smo ostvarili značajan ekonomski napredak, da je povećan broj zaposlenja u industriji, ali je to dokaz da papir trpi sve. Danas ćemo vidjeti gdje smo“, navela je.

Istakla je i kako je pokrenula inicijativa te tražila da svako ministarstvo dostavi šta je uradilo kada je u pitanju ravnopravnost spolova i podržana je ta inicijativa.

Današnji izvještaj nema nijednog slova o ravnopravnosti spolova i mislim da im to nije bitno u BiH. Sam broj o 53 posto žena na biroima za zapošljavanje govori sve“, dodala je.

Kazala je i kako se u Zakonu o sportu BiH otklonila diskirminacija kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

Kada govorimo o sportu i kulturi, pokazalo se da se u BiH ustvari sportom bave političke stranke a najviše su kulturni oni koji u Zastupničkom domu imaju dobru zaleđinu“, navela je.

Za Novi dan je kazala kako smatra da će danas na sjednici predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se razmatra Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, biti podignut dovoljan broj ruku da se negativno izraze spram Izvještaja o radu VM BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.