Pojačana borba inspektora u FBiH protiv sive ekonomije

Vijesti 14. aug 201717:31 > 17:42
N1

Pripadnici Federalne uprave za inspekcijske poslove tokom pojačanog inspekcijskog nadzora od 20. marta do 23. jula u Federaciji BiH zatekli su 285 radnika "nacrno“, a do kraja godine vršit će nadzore kod onih subjekata koji su u kratkom periodu prijavljivali i odjavljivali zaposlene.

O tome kako suzbiti sivu ekonomiju i kako stati u kraj radu na crno u Danu uživo razgovarali smo sa Anisom Ajdinovićem direktorom Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Siva ekonomija je pojava koja je prisutna u BiH, ali i zemljama regije. Sve te zemlje se bore sa tom pojavom. Kod nas je poprimila razmjere koje izlaze iz okvira da ih možemo adekvatno kontrolisati. Pojačane su mjere i aktivnosti svih kontrolnih organa na području FBiH, ali i na području cijele BiH sa kolegama iz Republike Srpske i Distrikta Brčko“, kazao je Ajdinović.

On je istakao da su tri glavna segmenta pojave sive ekonomije neizdavanje fiskalnih računa, neprijavljivanja radnika i neregistrirani poslovni subjekti.

Stalni pritisak, pojačane aktivnosti inspekcijskih organa i rad na poboljšanju zakonskog okvira su načini borbe protiv sive ekonomije“, smatra Ajdinović.

Gost Dana uživo smatra da postoji više od 285 radnika koji su zateknuti da rade na crno.

U izrečenim mjerama je 20-30% onih kojima su izrečene mjere, ali prema neregistrranim subjektima. Te podatke nismo uključili u ovih 285 koja su zatečena kod registrovanh subjekata.

Ajdinović je istakao odličnu saradnju sa inspektorima u kantonima, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Tu je svakodnevna komunikacija između kolega kantonalnih i federalnih inspektora. Posebno tokom pojačanih inspekcijskih nadzora. Da nije bilo te dobre saradnje i sa Poreznom upravom FBiH, rezultati i ekonomski pokazatelji ne bi bili da svi nisu dali jak doprinos. Stalna je saradnja s kolegama u inspektoratu RS i Brčkog. Kontrole i na granici ne bi mogle biti realizovane da se ne vrše monitorinzi koje kontrolišu inspektori iz FBiH i RS-a. Kolege dosta napora ulažu u borbi protiv sive ekonomije. Nadam se da će neke od godina pred nama biti prozvane godinom borbe protiv sive ekonomije“, izjavio je Ajdinović.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove je istakao punu podršku od strane Vlade FBiH.

Vlada FBiH pruža podršku. Što se tiče opremljenosti itekako dobro stojimo u odnosu na neke druge organe. Vlada FBiH ima osjećaja i omogućeno nam je da uslijed penzionisanja ili nekog drugog razloga, dobijemo saglasnost da popunimo radna mjesta.”

Za kraj gostovanja na N1 televiziji Ajdinović je kazao da su građani slobodni da prijave svaku nezakonitost putem besplatnog telefonskog broja.

Oni su to prepoznali i imamo veliki broj prijava prema kojim postupamo. Pozivam poslovne subjekte da rade u skladu sa zakonom, a one koji to već rade se zahvaljujem što su uskladili posao sa zakonom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.