Misteriozni putevi oružja iz bh. skladišta

Vijesti 14. jan 201519:16 > 19:26
N1

Sporna čahura pronađena nakon napada u Parizu nije prodata iz skladišta Ministarstva odbrane BiH, kazali su nadležni za N1. Nekoliko desetina miliona municije slične tom metku proizvedene '80-tih godina završilo je na nekoliko stotina lokacija širom svijeta i praktično je nemoguće utvrditi njen put, tvrde upućeni.

1986. godine nije bilo Ministarstva Bosne i Hercegovine, tada nije bilo ni države Bosne i Hercegovine i jedino što znam u vrijeme kada sam ja ministar odbrane Bosne i Hercegovine nijedna jedina čahura, nijedan jedini metak nije izašao iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine na legalan način“, rekao je Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH.

Legalan način bi značio prodaju viška naoružanja putem javnog tendera, do čega nije došlo. Nije iz razloga jer je ministar Osmić uočio neslaganja i nepravilnosti po skladištima Oružanih snaga i sumnjajući u određene nezakonite radnje o tome izvjestio SIPA-u i Tužilaštvo BiH.

Bosna i Hercegovina ima 16 hiljada tona viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Plan nadležnih je da godišnje uništavaju više od dvije hiljade tona. Tim tempom bi se viška oslobodili tek za pet godina.

Pogledajte cijeli prilog reporterke N1 Milice Vučetić.