Mimo Šahinpašić i Alisa Baraković danas odlaze u Francusku

Vijesti 20. sep 201707:32 > 07:45
N1

Humanista i novinar Almir Čehajić Batko objavio je kako danas u Francusku odlaze novinar iz Sarajeva Mimo Šahinpašić i Banovićanka Alisa Baraković kojima je potrebna transplantacija bubrega.

“Poznati sarajevski novinar i urednik Mimo Šahinpašić, inače dugogodišnji prijatelj i saradnik Otvorene mreže, sutra (u srijedu, 20. septembra 2017.) u 14,40 sati, letom sa Sarajevskog aerodroma u pratnji naših koordinatora, putuje u francuski Klinički centar u Grenoblu gdje će obaviti sve potrebne pripreme za predstojeću transplantaciju bubrega”, naveo je Batko na svojoj Facebook stranici.

Naime, na predtransplantacionom pregledu u Sarajevu, koji je u organizaciji Otvorene mreže obavio jedan od najpoznatijih svjetskih nefrologa prof. dr. Lionel Rostaing, ustanovljeno je da u Miminom organizmu, tj. krvi, postoji velika količina senzibilisanih antitijela koja se moraju odstraniti prije same transplantacije. Prof. dr. Rostaing ocijenio je vrlo zabrinjavajućim zdravstveno stanje Šahinpašića.

Ugledni nefrolog koji važi za jednog od pet najpriznatijih stručnjaka u ovoj oblasti najavio je mogućnost da Šahinpašić u Francuskoj bude podvrgnut najnovijoj metodi desenzibilisanja koja bi omogućila optimalne uslove za njegovu retransplantaciju. Ukoliko do toga dođe i Mimo bude podvrgnut ovom tretmanu, to znači da bi kompletan proces bio produžen za još šest sedmica, koliko obično traje ova metoda. To bi svakako povećalo i ukupne troškove retransplantacije, za iznos od 36.000 eura, koliko zapravo košta spomenuta metoda, ali to je trenutno u drugom planu, kako je naveo Batko.

“Zajedno s kolegom Šahinpašićem, u Grenoble putuje i mlada Alisa Baraković iz Banovića, koja je u gotovo identičnoj situaciji. Alisi je takođe potrebna hitna transplantacija bubrega, međutim usljed nemara ili nekompetentnosti domaćeg medicinskog osoblja (u ustanovama u kojima se liječila) njena krv je takođe ‘obogaćena’ senzibilisanim antitijelima, a uz to i virusom kojeg se Alisa uz pomoć Otvorene mreže i francuskog tima uspješno riješiila”, napisao je Batko.

Istakao je i kako je Alisa već treću godinu u programu Otvorene mreže ali je za njenu uspješnu tranpslantaciju u prvom redu bilo neophodno otkloniti ova dva problema.

Njih će večeras u francuskom Lionu preuzeti drugi tim koordinatora Otvorene mreže i ispratiti do Grenobla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.