VM BiH pokreće aktivnosti za uklanjanje sa sive liste

Vijesti 26. sep 201719:45 > 19:48
Vijeće ministara BiH

U utorak je održana 116. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj je, između ostalog, konstatovano da je Akcioni plan za BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, sproveden u skladu sa preporukama radne grupe.

“Akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, u cilju harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma proveden je u skladu s preporukama Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF)”, konstatovano je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH je pozvalo sve nadležne institucije i druga tijela da aktivno i kontinuirano nastave aktivnosti na provedbi donesenih propisa iz FATF Akcionog plana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će odmah otpočeti diplomatske aktivnosti i promovirati ostvarene rezultate u provedbi Akcionog plana radi provođenja procedure uklanjanja (delistiranja) Bosne i Hercegovine sa „FATF sive liste“.

U cilju usklađivanja s preporukama FATF-a, nadležne institucije u Bosni i Hercegovini donijele su 19 propisa u oblastima pranja novca, osiguranja, vrijednosnih papira, finansiranja terorizma, provođenja odgovarajućih rezolucija UN-a, uređenja neprofitnog sektora te prekogranične kontrole valuta.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini kojim se praktično potvrđuje posvećenost izgradnji prosperitetnog, pravičnog, otvorenog, pluralnog i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.

Također, Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju o ukupnim aktivnostima Direkcije za evropske integracije u vezi s upravljanjem procesom evropskih integracija u kojoj se navodi da je u završnoj fazi finalizacija odgovora na Upitnik Evropske komisije, nakon čega slijedi prijevod na engleski jezik.

“Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva BiH o podnesenom zahtjevu ‘Hrvatske elektroprivrede – HEP’ za mirno rješenje spora protiv Bosne i Hercegovine u vezi sa izgradnjom „Rudnika i termoelektrane Gacko“ u skladu sa Sporazumom između Vlade Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o recipročnom unapređenju i zaštiti ulaganja i Ugovorom o energetskoj povelji”, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Specijalnim izvještajem o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini i preporukama koje je predložila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH je također primilo je k znanju Informaciju o Planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inozemstvu za 2018. godinu, koju će Ministarstvo odbrane dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.