Burne reakcije na odluku o imenu dvorane na Grbavici

Vijesti 28. sep 201716:02 > 16:10
N1

Burne su reakcije na odluku Opštinskog vijeća Novo Sarajevo da sportska dvorana u sarajevskom naselju Grbavica nosi ime ''Novo Sarajevo''.

Odulčeno je to sa 17 glasova ZA, 12 protiv i jednim suzdržanim glasom. Za naziv ”Novo Sarajevo” glasali su vijećnici iz SDA, SBB-a, BPS-a, Stranke pezionera, te dva nezavisna vijećnika.

Uprkos oštroj reakciji građana i javnosti, iz Komisije za mjesne zajednice opštine Novo Sarajevo za N1 ističu da je javna rasprava o nazivu dvorane provedena u skladu sa zakonom, od 31.05. 2017. godine do 29.06. 2017. godine.

Prema riječima predsjednika Komisije Suvada Spahovića, za sportsku dvoranu na Grbavici predloženi su sljedeći nazivi:

– Da sportska dvorana na Grbavici nosi naziv Novo Sarajevo predložilo je 14 mjesnih zajednica, koordinacija boračkih udružernja I Klub vijećnika BPS – Stranka pezionera.

– Naziv dvorane “Goran Čengić” predložile su 3 mjesne zajednice kao i Klub vijećnika Demokratske fronte i Naše stranke.

– Naziv Vinko Šamarlić predložili su Sportsko društvo ”Željezničar” i odred veterana ”Bosna”.

– Ime Zamo Dučić ili Grbavica predložila je mjesna zajednica Hrasno brdo

Protiv naziva ”Novo Sarajevo” glasali su vijećnici iz Demokratske fronte, SDP-a BiH, Građanskog saveza i Naše stranke. Vildana Bešlija iz Kluba vijećnika Naše stranke, ističe kako javna rasprava ipak nije protekla u skladu sa prcedurama.

Zborovi građana su održani, nažalost, u skromnom nekom obimu, po dva-tri zbora zajedno i to nije u skladu sa procedurama i statutima mjesnih zajednica koje je na snazi u opštini Novo Sarajevo. Vjerovatno je i to kao I nedovoljna informisanost građana na web stranici kao i aimiranost da zaista učestvuju u donošenju ovakvih i sličnih odluka rezultat ovoga što danas imamo, da onda Vijeće donese odluku koja je evidentno, u skladu sa ovim zadnjim dešavanjima u suprotnosti s onim što su željeli građani‘.’

A želje građana su presudile prilikom glasanja. Tako kažu neki od vijećnika iz opštinskog vijeća Novo Sarajevo koji su glasali za naziv ”Novo Sarajevo.”

“Volja građana 14 mjesnih zajednica, uključujući i mjesne zajednice Grbavica I i Grbavica II, gdje se dvorana i nalazi, je presudila”, kaže Edin Rovčanin, vijećnik SBB-a u opštinskom vijeću Novo Sarajevo.

Goran Čengić, Vinko Šamarlić ili možda Zamo Dučić. To je moja lična želja bila. Ali kada je došlo vrijeme za glasanje, kada sam dobio materijal i kad sam vidio da je volja građana 14 mjesnih zajednica, boračkih udruženja da se ona zove ”Novo Sarajevo” ja sam postupio po želji građana. I samim tim sam zato glasao i podržao naziv ”Novo Sarajevo”.

Goran Čegić je bio rukometaš, koji je osim za reprezentaciju bivše Jugoslavije, nastupao i za Bosnu i Crvenu Zvezdu. Za Sarajevo i Sarajlije njegovo ime ima mnogo veći značaj. Oni ga pamte po ljudskosti i hrabrosti, jer je u vihoru rata, pokušao spasiti život komšiji Husniji Ćerimagiću. Obojicu ih je, u junu 1992. godine ubio ozloglašeni Veseli Vlahović Batko.

Nevladina organizacija ”Gariwo” Gorana Čengića je posthumno odlikovala za građansku hrabrost. Direktorica ove organizacije, Svetlana Broz, smatra da je odluka da dvorana ne nosi ime Gorana Čengića moralna sramota cijelog Sarajeva.

Ne vjerujem da je odluka vijeća opštine Novo Sarajevo bila volja građana. Vjerujem da je to bio hir, jedan politički hir i tvrdim da je to bila moralna sramota i da je to sramota čitavog Sarajeva. Dakle, građani Sarajeva tu sramotu mogu i moraju po meni ispraviti tako što će dići svoj glas I boriti se da se taj sportski objekat nazove imenom najčestitijeg Sarajlije, Gorana Čengića“, poručila je Broz.

Usvojena odluka o nazivu sportske dvorane na Grbavici danas je upućena na objavu u Službene novine. No, i u opštinskom vijeću ističu da tu ne mora biti kraj ove priče.

Ukoliko neki od vijećnika ili više njih, pojasnili su nam, pokrene inicijativu za izmjenu naziva ove sportske dvorane i prikupi dovoljnu podršku za to, naziv dvorane biće promijenjen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.