Tokić: Izetbegović ima podršku većinskog stanovništva BiH

Vijesti 15. nov 201710:43 > 10:47
NAP

Povodom intervjua koji je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao za Deutsche Welle i brojnih reakcija na njegove izjave, oglasio se i Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta.

“Bakir Izetbegović dajući izjavu da će Bošnjaci i patriote BiH braniti cjelovitost države i njen teritorijalni integritet svim sredstvima pa ratnim ima podršku apsolutno većinskog stanovništva države BiH. Takva upozoravajuća izjava legalnog i legitimnog člana Predsjedništva BiH je njegova ustavna obaveza, posebno u periodu kada velikosrpska i velikohrvatska politika iz Beograda i Zagreba otvoreno zagovara i čini sinhronizovane konkretne poteze na pokušajima ostvarivanja zločinačkog plana Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH i uništenju bošnjačkog naroda”, navodi Tokić.

“Sljedbenici takvih politika koje su odgovorne za najveće ratne zločine na tlu Evrope poslije Hitlera, a posebno A. Vučić koji je uz sve to i neposredni učesnik agresije na državu kao četnički dobrovoljac nemaju nikavih prava da legalno izabranom predstavniku suverene države BiH drži neke neprimjerene pridike. Većina stanovništva BiH želi međunarodno priznanje prijateljske Republike Kosovo i ukidanje viznog režima, koji nema ni jedna druga država pa ni Srbija”, naveo je Tokić.

“Do priznanja nezavisnost Republike Kosovo od strane same Srbije uskoro će doći te je sazivanje Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije zbog intervjua Izetbegovića tragikomičan, jeftin pokušaj Vučićeve oligarhije da skrene pažnju sa presude za genocid i agresiju na BiH generalu Mladiću kao oficiru JNA i aktuelnom vojnom penzioneru Srbije”, poručio je Tokić.