Ko je Muradif Hamzabegović kojem će se suditi u odsutnosti

Vijesti 23. dec 201708:21 > 08:27
REUTERS / Interpol

Muradifu Hamzabegoviću – 57-godišnjaku rodom iz Zvornika, s posljednjom poznatom adresom u Tuzli (BiH), nedostupnom hrvatskom i bosanskom pravosuđu – kojeg optužnica tereti za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice, suđenje u riječkom Županijskom sudu počinje 17. siječnja.

Kako navodi Novi list,  Hamzabegović je otišao u rat u Siriji, a uz to ima deblji kriminalni dosje u BiH, osuđivan je i za delikt zbog kojeg će se procesuirati u Rijeci.

Lice Muradifa Hamzabegovića i dalje se nalazi na tjeralici Interpola, kao člana kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem ljudi. 

Sceenshot

Muradif Hamzabegović je, među ostalim, u medijima spominjan u kontekstu pogibije 21-godišnjeg žitelja zeničkog naselja Gornja Gračanica koji je u rat u Siriji, otišao samo tri-četiri mjeseca prije tragične smrti. Na daleki je put, navodno, krenuo kombijem upravo u vlasništvu Muradifa Hamzabegovića – čovjeka s, kako se navodi, debelim policijskim dosjeom – preko Srbije, Bugarske i Turske.

Hamzabegović je prije pet godina presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 konvertibilnih maraka zbog krijumčarenja migranata, kojima je naplaćivao po 1.500 eura za ilegalni ulazak u zemlje zapadne Europe. No, kako pišu BiH mediji, Hamzabegović je – umjesto u zatvor – otišao u Siriju, s namjerom da se duže vrijeme ne vrati u BiH.

Više na ovom linku.