Osmanović: Komšić jeste patriota, ali je izgubio kompas

Vijesti 23. jan 201817:44 > 18:12
N1

Ismet Osmanović (SDA) i Davor Vuletić (DF) danas su gostovali u studiju N1 u sklopu emisije Dan uživo gdje su raspravljali o neodržavanju današnje vanredne sjednice Parlamenta FBiH.

Gosti su se dotakli i današnjeg “rata saopćenjima” između SDA i Željka Komšića.

Prvo niko ovu državu ne može podijeliti dok je patriota i građana koji su srcem za ovu državu. Komšić jeste patriota ali je ušao u izbornu sferu i gubi kompas. Ne možete na pljuvanju konkurenata dobiti izbore kod ovog naroda. Ja se čudim da je ovoliko izgubio kompas. Neka izađe i nek narodu ponudi program. Ovo što sam ja rekao odnosi se na one koji učestvuju u ovakvom vokabularu. Komšić nije smio da kaže da SDA izdaje BiH. HDZ neće ovdje provoditi Tuđmanovu politiku, po cijenu svađe“, kazao je Osmanović. 

Davor Vuletić je kazao da “saopćenje SDA ne tretira ništa osim ličnog”.

“Komšić je sinoć objavio jedan javni proglas iz njegove vizure s kojim je izrazio zabrinutost. Saopćenje SDA ne tretira ništa osim personalnog obuhvata, ne ulazeći u ništa što on radi politički”.

Osmanović je na to kazao da bi Komšić trebao voditi računa kakve izjave daje.

Dok se Komšić borio za ovu državu, on je bio svjestan da je na čelu bila SDA koja se borila i u ratu i prije rata i nakon rata. Komšić bi trebao voditi računa kakve izjave daje. SDA je na braniku BiH od nastanka do danas. Ove floskule narod neće popiti. SDA nema nikakav “deal” sa HDZ-om niti se išta dogovorio s njima oko ovog pitanja. To što je neko izjavio neka objasni, njega treba pitati. Nemamo potrebe da imamo “deal” sa HDZ-om po tom pitanju. Da imamo dogovor, to bismo završili gore ili bi prenijeli gore. Ostajemo na našim principima kada su u pitanju izbori. iI smo u decembru rekli da su principi na kojima je zakon građen, jer smo imali slične dijelove. SDP u ovom mandatu nije podržao 99,99 posto u Parlamentu, trebam sada reći da su izdali BiH? Nijedan budžet nisu podržali, nijedan dnevni red. Parlament je ozbiljna stvar, oni predlažu nama amandmane na budžet. Jedan od ciljeva sazivanja ove sjednice jeste da se sruši Zakon o PIO-u jer su protiv tog Zakona. Za sutra je zakazana sjednica na kojoj konačno treba da bude usvojen zakon o PIO. Trebalo je danas posvađati parlamentarnu većinu i napraviti haos. Nas zanima sljedeće: Da usvojimo budžet, to smo uradili. Da usvojimo Zakon o PIO, to ćemo pokušati sutra. Cilj današnje sjednice je bio da se sruši i posvađa parlamentarna većina“, kazao je.

Vuletić je kazao da takvi argumenti “nemaju veze”.

“Moglo se zakazati i dan poslije, ali nismo mislili da će neko potegnuti ovakav argument koji nema veze. Ni DF-u ni Komšiću nije trebala ovakva stvar jer želi podršku Bošnjaka na narednim izborima, nego mu treba podrška građana BiH. Bez obzira na ovaj zakon, mi vjerujemo da ćemo željenu podršku dobiti”, smatra on.