Zdravstveni radnici: "Dotakli smo dno, izlazimo na ulice"

Vijesti 23. jan 201817:52 > 17:52
Freeimages/ajsmen

Štrajk zadravstvenih radnika u Republici Srpskoj je sve izvjesniji. Nakon najave strukovnih sindikata doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara da će ako im se ne podignu plate za 25% stupiti u generalni štrajk, reagovali su iz Ministarstva zdravlja. Razgovori su mogući, ali bez ucjena i politikanstva kaže resorni ministar.

“Dotakli smo dno, izlazimo na ulice”, kažu u Sindikatu doktora medicine Republike Srpske.

Niske zarade glavni su razlog za najavljeni generalni štrajk. Navode podatke da doktor opšte prakse u Republici Srpskoj radi za osnovnu platu od 1.200 KM, dok u Kantonu Sarajevo ima primanja oko 1.750KM.

Plate specijalista u Federaciji kažu veće su za oko 800 KM u odnosu na RS. Sestre, tvrde, imaju duplo manju platu u odnosu na zaposlene sa istom stručnom spremom u Sarajevskom kantonu.

“Vidite kako jedna sestra u FBIH sa dežurstvima ima 1.600 i nešto KM platu, srednja stručna sprema. Znači preko 1.600 KM, a naša sestra ima 436 KM”, kaže Miodrag Femić, predsjednik Sindikatu doktora medicine Republike Srpske

“Zbog niskih zarada i loših uslova sve više odlaze u zapadne zemlje, gdje su i poštovani i plaćeni i uvažavani”, kaže Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS

Rezultat svega je odlazak medicinskog osoblja.

“Od decembra do danas 53 ljekara-specijalista su otišla iz RS”, navodi Femić.

Otišli su jer im je maksimalna plata sa svim dodacima u uz 5 dežurstava oko 2.000 KM, kaže Miodrag Femić.

No, kolega mu sindikalac Milenko Granulić iz Saveza sindikata Ranke Mišić uzvraća da ti podaci nisu tačni.

“Neki zanemarljiv broj koji je otišao iz RS, dok je daleko više ljekara otišlo iz FBIH”, kaže Granulić.

Da li je tačno da su 53 specijalista otišla od decembra?)

“53 specijalista?! Ja nisam čuo ni za jednoga, ajde recite mi vi. Ne vidim ni jednoga da je otišao, možda su napustili zdravstveni sistem, 

Tako Granulićev Sindikat zdravstva smatra nerealnim zahtjev za povećanje plata ljekara za 25 %. Ipak ističu stalnu komunikaciju sa ministrom zdravlja. Svakodnevnu komunikaciju sa predsjednikom sindikata koji ne prijeti štrajkom ističe i resorni ministar. No, za Miodraga Femića kaže da je politikant.

“On nema dovoljno snage da predstavlja zdravstvene radnike, ali zato ima snage dovoljno da se bavi politizacijom i politikom”, kaže Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštiite RS.

A politika je kroz budžet za 2018.već rekla da povećanja plata u izbornoj godini neće biti. Dva nezadovoljna sindikata ipak pripremaju dokumentaciju za generalni štrajk po zakonu, a sam datum zavisiće od eventualnih pregovora sa Vladom.