Gladovanju čistokrvnih lipicanera je došao kraj

Vijesti 28. jan 201817:01 > 17:10
N1

Ergela lipicanera "Vučijak" danas je jedina u Bosni i Hercegovini, za vrijeme bivše Jugoslavije bila je jedna od četiri u državi. Nakon tri decenije borbe za opstanak ergele, gladovanju čistokrvnih lipicanera je došao kraj. Jedan dio će poslužiti u formiranju konjičke jedinice MUP-a Republike Srpske.

Objekti građeni od 40-ih do 70-ih godina prošlog vijeka sada su ruševine. Poluuslovna štala dom je 100 grla jedne od najstarijih rasa u Evropi, iza koje je 400 godina selekcijskog rada.

“Zalaganjem nas zaposlenih uspjeli smo unutrašnjost eregele dovesti u prilično dobro stanje. Sad svaki pastuv ima svoj boks”, kaže Miroslav Milanković, v.d. direktor Ergele Vučijak.

Radnici su izvlačili grede iz porušenih objekata i pravili boksove, podove, ograde. Konji više nisu u blatu, a nisu ni gladni za razliku od prethodnih godina. Obezbjedili su im sjeno i slamu, a za sljedeću godinu pripremili su i zemljište za zob. Najvažniije im je da je ergela 100 posto zdrava.

“Naša obaveza je bila da dvije godine za redom izvršimo analizu krvi konja i sva grla su prošla kroz analizu i nijedno grlo nije pozitivno. Ergela je u potpunosti zdrava”, poručuje Milanković.

Grla u podmakloj starosti ili sa fizičkim manama redovno se prodaju na licitaciji i obično dostignu cijenu oko 150 evra.

Zdrava i mlada grla, rukovodioci kažu, neće da daju u bescijenje. Iako predstavljaju kulturnu vrijednost Evrope – nedresirani i poludivlji ne dostižu veliku vrijednost. A, problem je i ograničenost tržišta, BiH nije dozvoljen izvoz.

“Mi ćemo pokušati tražiti dozvolu za privremeni izvoz jer imamo mogućnost da sa ergelom Lipik i Đakovo uradimo razmjenu konja. To bi nam dobro došlo pošto već dolazimo u problem da prilikom priploda ne dođemo u krvno srodstvo”, ističe Milanković.

Da bi ovi konji gracioznog izgleda i pogodni za dresuru počeli služiti svrsi rukovodstvo ergele želi osnovati konjički klub. Imaju svih šest priznatih loza lipicanera, ali ne i licenciranog trenera koji bi vršio obuku.

Ova ergela osnovana 1946. i služila je za potrebe JNA. Sada je u vlasništvu Vlade RS i jedan dio konja koristiće se za potrebe entitetskog MUP-a.

Desetak ovakvih konja ove godine će postati vlasništvo MUP-a i služiće specijalnoj antiterorističkoj jedinici u očuvanju javnog reda i mira. Zbog njihove ljepote i gracioznosti biće atrakcija na ulicama Banjaluke, ali će se izvoditi i prilikom obilježavanja važnih događaja.

Lipicaneri se koriste u španskoj kraljevskoj školi jahanja, na bečkom dvoru služili su za parade, a zaljubljenici u konjičke sportove skladnost njihovih pokreta porede sa baletom.