Sastanak Komšić – Cormack – Wigemark

Vijesti 29. jan 201815:24 > 15:28
DF

Danas je u Centrali Demokratske fronte održan sastanak predsjednika DF-a Željka Komšića i saradnika sa ambasadoricom SAD-a u Sarajevu Maureen Cormack i Larsom Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH i njihovim saradnicima.

“Razgovaralo se o najnovijem razvoju situacije u Bosni i Hercegovini, a posebno o predstojećim izborima i Izbornom zakonu.

Što se Demokratske fronte tiče, i to je ovom prilikom jasno rečeno, svako rješenje koje nije u skladu sa aktuelnim Ustavom Federacije je neprihvatljivo. Nova rješenja ne smiju voditi daljoj diskriminaciji građana Bosne i Hercegovine, već se moraju ispoštovati sve odluke, uključujući i presude Evropskih sudova.

Podržavamo nastojanja međunarodne zajednice da se nađe rješenje za izmjenu Izbornog zakona na principu da se svakom građaninu ove zemlje, na cijeloj njenoj teritoriji omogući aktivno i pasivno biračko pravo.

Stav DF-a je takođe da se izbori moraju održati ove godine u predviđenom roku, te da se, u tehničkom smislu sačine popravke izbornog zakonodavstva koje bi obezbjedile da oni prođu regularno i demokratski.

U tom smislu, Demokratska fronta će nastaviti rad na pronalaženju najboljih rješenja sa svim političkim i građanskim subjektima slične orijentacije kao i međunarodnom zajednicom da bi se došlo do optimalnih rješenja.

Razgovori su protekli u vrlo otvorenoj atmosferi i nadati se da će uskoro i polučiti konkretne rezultate”, saopćeno je iz Demokratske fronte.