I policija i građani spremni za "godišnjicu nereda"

Vijesti 06. feb 201518:01 > 19:31
N1

Sutra je sedmi februar i godišnjica protesta i nereda. Garađani će na ulice. Pokreti i grupe na društvenim mrežama pozvaju na mirna i dostojanstvena okupljanja. Policijske agencije u zemlji spremne su da imovinu i građane zaštite od huliganstva i prošlogodišnjeg scenarija.

Denin Ivanović iz Vijeća građana BiH postavlja transparente u centru Sarajeva. Iste one koji su tu gotovo godinu dana. Kao i sveska sa potpisima za promjene.

“Znači blizu 50-ak hiljada nesretnih građana sa samo jednog mjesta u BiH. Zamislite sad da je svaka recimo svako naselje da ima teku ili svaka ulica, to bi bio jedan ogroman broj”, kaže Ivanović.

Hasna Ljubović, također iz Vijeća građana BiH tvrdi da su sutrašnji protesti ustvari “šetnja mira”.

“Namjerno smo odabrali ovu stranu ulice, desnu, dakle, odmaknutu od institucija. Ukoliko neko počne da remeti tu mirnu šetnju – bit će lako prepoznatljiv”, navodi Ljubović.

Španski trg u Mostaru danas gotovo pust. Nema posebnih priprema za sutrašnje okupljanje. Mora biti dostojanstveno, poručuje Feđa Fajić iz Plenuma građana Mostara.

“Sigurno neće biti kao prošle godine. Mi očekujemo barem 100 naših sugrađana sutra na protestima i da ćemo zajedno da obilježimo za nas taj vrlo važan datum.”

Priprema za proteste nema ni u Bihaću. Nije poznato ni je ko je organizator. Pojedini će ipak obilježiti 7.februar.    

“Nema nikakvog napretka, samo tonemo i dalje. Stvarno, ako nešto ne poduzmu po to pitanju ne piše im se dobro. Što se mene tiče, ja nemam ovdje ništa više da izgubim, stvarno”, tvrdi Iskra Abdihodžić iz bihaćkog Pokreta za socijalnu pravdu.

I Tuzla će na ulice, ali mirno, poručuju iz Sindikata.

“Mi smo i policiji najavili, bili smo u kooordinaciji sa policijom da i oni pripaze, a i mi. Da to prođe dostojanstveno. Međutim, dat ćemo Vladi ove zahtjeve za 100 dana, ako ništa ne budu rješavali onda dalje ne znamo”, ističe Enes Tanović, iz Sindikata solidarnosti Tuzla.

U MUP-u Kantona Sarajevo protesti nisu najavljeni, no skup će osiguravati. Nasilničko ponašanje neće tolerisati. Isto poručuju i njihove kolege iz Republike Srpske, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela odlučila se za formiranje Operativnog štaba. Udružene policijske agencije u zemlji reagovat će u slučaju eskalacije. Kažu, spremniji su nego prošle godine.

U većini gradova BiH na ulicama danas nije bilo onih kojih proteste pripremaju. U Sarajevu je nekolicina članova Vijeća građana u BiH postavljala transparente i stajala kraj sveske u kojoj trenutno ima oko 50 hiljada onih koji podržavaju promjene u BiH.