Hadžibajrić: Ako budu imali ruke Srba koji idu na džumu…

Vijesti 14. feb 201818:11 > 18:15
N1

Ibrahim Hadžibajrić, dugogodišnji načelnik sarajevske Općine Stari Grad u gostovanju na N1 je kazao da će Elmedin Konaković biti smijenjen samo ako "SDA i SBB budu imali ruke od onih Srba koji idu na džumu".

On je istakao da aktuelni premijer Kantona Sarajevo bio jučer kod njega (13. februar), a Hadžibajrić je potvrdio da nije bilo govora da pređe u njegovu Nezavisnu bosansku listu (NBL).

“Rekao sam mu da ne pada na aman i da ide od ruke do ruke, od vrata do vrata i da kuca – da ne dignu ruku. Neka ide, neka teče. Ja ga potpuno razumijem, ne branim ga – pun je. Ne želim da doljevamo ulje na vatru”, naveo je Hadžbajrić, kazavši da vjeruje u to da su povrijeđene stranačke sujete.

“Ako SBB i SDA budu imali ruke od ovih Srba koji idu na džumu – Dino Konaković će biti smijenjen”.

“Vlada svakako 7. aprila ulazi u tehnički mandat. To je glupost i avantura”, kazao je komentarišući eventualnu smjenu Elmedina Konakovića sa mjesta premijera KS i pad Vlade KS.

On je u gostovanju kazao da je godinama unazad Stari Grad zaboravljen od kantonalnih vlasti.

“Bilo je premijera i prije njega. Načelnik sam od 2008. godine, svašta se prošlo. Opština Stari Grad od Kantona Sarajevo ima jedan maćehinski odnos”, kazao je dodavši da je sa Konakovićem imao korektan odnos.

Govoreći o NBL-u, Hadžibajrić je kazao da se oni ne bore protiv SDA.

“Nije. Ovo je borba za BiH. Život u BiH je zamro, ovo što se dešava na političkoj sceni – vidimo kroz emisije i televizije. Postala je jedna velika lakrdija. Građani su sluđeni – ne znaju kome da vjeruju”.

Njima se danas pridružila i stranka SDU, koja tehnički više ne postoji, a zastupat će građansku opciju.

“To je ono što sam preferirao. Očito je da to u BiH fali. Pitanje je koliko imamo ljevicu i desnicu, koliko smo je ikada imali”, naveo je Hadžibajrić, dodavši da će se sa SDU-om dogovarati oko predstojećih izbora.

Ocijeno je da je ovo prvi put od 1996. godine da je jedna politička opcija “bez ikakvih sujeta slomila i bez kibura prišla NBL-u”.

Kazao je da se u narednom periodu neće puno medijski oglašavati, nego će raditi na terenu. “Koliko cipela poderemo – toliko ćemo uspjeha imati”, kazao je Hadžibajrić iz ocjenu da se stvari moraju pokrenuti sa mrtve tačke.

Ko su stranke s kojima bi mogao koalirati?

“Prije četiri-pet dana razgovarao sam otvoreno sa gospodinom Nerminom Nikšićem, sa ostalim predsjednicima ostalih uslovno rečeno lijevih opcija, kao što su DF. Sa Našom strankom nisam razgovarao”, kao ni sa SBB-om, potvrdio nam je.

Podsjećamo, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine potpisale su danas u Sarajevu sporazum o ujedinjenju.

Potpisnici, predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić i lider SDU-a Nermin Pećanac, najavili su da ujedinjeni subjekt djeluje od danas pod imenom Nezavisna bosanskohercegovačka lista da nije koalicija nego objedinjenje dviju političkih opcija koje će ujedinjene učestvovati na predstojećim izborima u BiH.