Najviše nesigurnih proizvoda vodi porijeklo iz Kine

Vijesti 20. mar 201813:43 > 13:49
Ilustracija

U BiH u protekloj godini kontrolisano je 189 vrsta proizvoda, od kojih je kod 123 utvrđeno da nisu usklađeni sa propisanim bezbjednosnim zahtjevima, rekao je danas direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin.

Riječ je o 34.420 komada različitih proizvoda.

Golijanin je istakao da 87 odsto nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine.

On je naglasio da su od ukupnog broja neusklađenih proizvoda, poslovni subjekti dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa uskladili 27.138 komada proizvoda sa propisanim bezbjednosnim zahtjevima, dok su sa tržišta povučena i vraćena od potrošača 7.282 komada proizvoda, od kojih su 3.794 uništena.

“Najozbiljnije grupe proizvoda koje predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače su igračke, električni uređaji, laserski pokazivači, proizvodi za djecu i lična zaštitna oprema”, rekao je Golijanin.

On kaže da je u okviru aktivnosti nadzora na tržištem dječijih igračaka na sadržaj ftalata utvrđeno da 11 od 19 ispitanih uzoraka igračaka, ili 58 odsto sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1 odsto mase plastificiranog materijala.

Golijanin je naveo da je sa tržišta BiH povučena i uništena 1.273 komada dječijih igračaka.

On je rekao da je vršena i kontrola skejtborda i ustanovljeno da je 14 od 15 kontrolisanih modela bilo nesigurno i predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, a prošle godine su prvi put ispitane i kacige za bicikliste i korisnike skejtborda i koturaljki i kod svih osam kontrilisanih modela utvrđene su neusklađenosti.

Prema njegovim riječima, ima i pozitivnih primjera, i utvrđeno je da skoro svi kontrolisani modeli električnih pegli ispunjavaju propisane bezbjednosne zahtjeve.

Golijanin je istakao da je potrebno mijenjati postojeći Zakon o nadzoru nad tržištem, koji je prilično zastario i na osnovu njega se ne može reagovati na samim granicama kako bi se spriječio ulazak takvih proizvoda na tržište BiH, već se tek reaguje kada se proizvodi nađu na policama prodavnica.

“BiH još predstavlja dobro mjesto za niz trgovačkih manipulacija i ovdje se još može prodavati puno proizvoda koji ne zadovoljavaju ni kavalitetom ni sigurnošću”, kaže Golijanin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.