Kako je Kimba vratila Zlatku vjeru u život

N1

Zlatko Lemut teško je povrijeđen prije 18 godina. Bio je nepokretan i nemoćan. A onda je vidio reportažu o psima koji pomažu ovakvim osobama i nakon toga život se promijenio.

Novi Grad, Odžak. Zlatko Lemut je 18 godina nepokretan. Slomio je vrat na kupanju. Imao je tada 17 godina.

“Ostao sam paralizovan od vrata dole. Tako da je moj oporavak trajao 2,5 godine. Samostalnost mi je došla nakon 5,6 godina. Bio sam ovisan o drugim ljudima i o tuđoj pomoći sa kojom ja uopšte nisam mogao da se nosim. Ja sam bio sportaš, jako živ momak. To je mene presjeklo”, otkriva Lemut.

Gledao je reportažu. Priču o mladiću poput njega, kome je crni labrador pomogao da vrati vjeru u život.

“Ima još tu priča, gdje sam ja prodao sve iz kuće da kupim crnog labradora iz Sarajeva, od osam mjeseci, ali mi je falilo 100 KM. Pričao sam rođaku, on je otišao kući i donio mi te novce”, kaže Lemut.

Tako je dobio prvu ženku crnog labradora, Kimbu.

Nju kada sam dobio više nisam gledao na vanjski svijet, ona mi je bila sve u životu”, dodaje on.

Zahvaljujući Kimbi, Zlatko je naučio sve o psima. Danas ih uzgaja i dresira, ima svoj pansion. Želja mu je da se u BiH podigne svjest o psima koji služe u terapijske svrhe.

“Imam i mješanaca koje sam spasio sa ulice, jer ako vidim da pas ima potrebu ja ne mogu kraj njega proći. Mislim da su psi tu da bi nama pomogli iako mi to ne vidimo na prvu. Uvijek kažemo nemamo vremena za pse. Mi nemamo vremena za sebe”, ističe Lemut.

Uzgojio je prvo leglo francuskih buldoga. A izazov mu je pripitomiti agresivne vrste psa poput pit bula.

“U pogrešnim rukama su opasni psi. U dobrim rukama su dobri psi. Kao i oružje, kao i sve ostalo u životu”, zaključuje on.

Brigu o 40 pasa, koliko ih sad živi na imanju Lemut, zajedno sa Zlatkom vodi i njegova supruga Mirela. Medicinu koju je studirala zamjenila je brigom o psima.

“Već 14 godina sam sa psima, Ja više prepoznajem simptome njihove nego kod ljudi”, kaže Mirela Lemut.

Posebno joj je draga Kimba. Ali ne Zlatkova, već njena.

“Onda je Kimba došla kada nam se stara Kimba razbolila i u suštini to je trebao da bude Zlatkov pas. Međutim pas sam bira gazdu. Tako da je ona više vezana za mene”, otkriva Mirela.

Kimba, od koje je sve počelo je umrla. Sahranjena je na ivici imanja. Iza sebe je ostavila mali raj za pse, i zadovoljnu porodicu Lemut.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.