Falilo sredstava, nova strategija: BiH bez mina do 2025.

Vijesti 04. apr 201809:31 > 09:38
N1

Saša Obradović, direktor BHMAC-a u gostovanju na N1 je izjavio da Bosna i Hercegovina nije ispunila strateški plan 2009/2019 za potpuno očišćenje zemlje od neeksplodiranih eksplozivnih sredstava.

BiH je i danas jedna od minama najzagađenijih evropskih zemalja.

“Objektivni faktori – nismo imali dovoljno sredstava da ispunimo godišnje planove, ali smo ušli u fazu većeg oslobađanja od mina u lokalnim zajednicama”, naveo je Obradović za N1 odgovaravši na pitanje – zašto plan nije ispunjen.

On je istakao da se međunarodne organizacije koje pomažu očišćenje od mina se intenzivno vraćaju u BiH, da pomognu u novom planu 2018/2025.

“Donatori ostaju pri svojim donacijama. Prikupi se od 40 do 45 miliona od donacija, država izdvoji pola sredstava. Deminera uvijek fali. Biti deminer 20 godina je težak posao, a Centar za uklanjanje mina ulazi u proces da zanavljamo ljudstvo i tehniku”, kazao je Obradović.

Postoje određena mjesta na entitetskoj liniji između Republike Srpske i Federacije BiH koja su još zagađenja minama. Ta područja se često nazivaju “ničijom zemljom”.

“Zakon o deminiranju je jasan, entitetska linija mora biti opservacija i RS i FBiH. Lokalne zajednice gdje radimo projekat ponovnog uspostavljanja bolje povezanosti sa lokalnim zajednicama prema BHMAC, a uspostavili smo sistem prioretizacije”, kazao je gost N1.

On je istakao da se povećao broj mina po hektaru za osam puta.

“Sada nalazimo preko 40, prije smo nalazili 9-10. Veća područja se deminiraju, više deminera ulazi u polja”, kazao je.

On je istakao da je i dalje PROM mina najopasnija na ovim područjima, koja je i najpoznatija i najopasnija u svijetu.

Nažalost, ostavština rata još uvijek odnosi živote, a najčešće je to prilikom sječe šuma i neodgovornosti pojedinaca koji izmeštaju znakove opasnosti od minskih polja.

“Sve površine su označene, ali ima ljudi koji uklanjaju znakove. Ulaze u šume zbog sječe drveta, svejsno ulaze i oni najčešće stradaju”, kazao je Obradović.

On je kazao da će se nakon deminiranja kompletne površine BiH od mina i neeksplodiranih sredstava pojačano raditi sa žrtvama mina.

Na današnji dan, 4. april kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv mina, 2.2 posto površine BiH i dalje je pokriveno minama.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.