Papić: Sudar tri nacionalno pokrivena oligarhijska kapitala

Vijesti 21. apr 201817:44 > 18:25
N1

Politička budućnost Bosne i Hercegovine ne može biti svijetla sve dok su na vlasti stranke koje funkcioniraju kao nacionalni karteli. Čulo se to danas na konferenciji Međunarodnog foruma Bosna, koja je održana u Sarajevu.

Političke elite, kako se navodi, vladaju širenjem straha.

Građani bi u oktobru trebali ponovno na izbore. No, mnogi smatraju da bi im izbor mogao biti prilično sužen u smislu sadržaja ideja i poruka kandidata i političkih stranaka.

Politički analitičar Esad Bajtal upozorava da je u fokusu ovdašnjih političara interes uskog kruga ljudi, a ne rješavanje egzistencijalnih problema građana .

“Imamo kontinuiran tok predizbornih kampanja i ništa više, niko ne brine o suštini, o egzistenciji građana, o činjenici da je ova zemlja uništena i opljačkana. U ovoj zemlji nema morala, ovdje vlada interes, interesena logika. Pijačni element gdje se vrijednosti relativiziraju. Dakle jedan sukob vrijednosnog načina promišljanja života, na sceni se etno-interesne grupe koje se nama građanima lažno predstavljaju kao političke partije. Samo interes”, izjavio je Bajtal. 

Da je Bosna i Hercegovina u najvećoj krizi od završetka rata, smatra politički analitičar Žarko Papić. Uzrok takve situacije Papić vidi u vladavini nacionalnih stranaka, koje su građane ove zemlje, kako kaže, zaključali u kaveze.

“Mi imamo sudar tri nacionalno pokrivena oligarhijska kapitala. I oni se bore za svoju moć, za šta im treba teritorij. Odatle ideja o formiranju, u ovoj ili u onoj formi, trećeg entiteta.”

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić ističe da ove političke stranke stalno pobjeđuju na izborima, prvenstveno zbog izborne krađe, ali i zbog toga što “konstantno plaše birače”.

“Izbori nisu slobodni. Na njima se mnogo krade. Kako? Izađe 50 % birača, 22 % nacionalne stranke, a to su njihovi zaposlenici. I oni stalno šire strah. Oni ucjenom i strahom vladaju nad ljudima.”

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, Rusmir Mahmutćehajić ocjenjuje da je teško očekivati značajniji utjecaj međunarodne zajednice u rješevanju problema BiH, ukoliko sami političari ne počnu rješevati egzistencijalne probleme građana.

“Tek iz tog može proisteći očekivanje da ključni činioci MZ imaju više razumijevanja za BiH. Sve dok unutra postoji napetost koja se želi predstaviti kao nerješiva, teško je očekivati da će neko iz vana magičnom rukom nešto rješavati”, kazao je.

Bosna je i Hercegovina je u izbornoj godini. Izbori bi trebali biti raspisani za oktobar ove godine, ali je i dalje neizvjesno na koji način će se rezultati volje građani provesti, jer se političari ne mogu dogovoriti oko neophodnih izmjena Izbornog zakona.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.