Čedomir Jovanović: To su nam ostavili Boško i Admira

Vijesti 19. maj 201811:51 > 11:52
N1

Boško Brkić i Admira Ismić poginuli su prije 25 godina. Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu. Priča o Bošku i Admiri, priča je o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Upoznali su se u godini “sarajevske Olimpijade“ kada je nešto posebno cvjetalo u ovom gradu.

Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima niti njihovim roditeljima, jer tako se u Sarajevu živjelo. A onda je došao rat. Boško je ostao u Sarajevu, ona je radi njega odlučla otići.

Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu.

“Bez njih bi Verona nestala u proseku copy/paste sredina – trg, crkva, toranj, balkon i kameni zidovi. Romeo i Julija su je učinili gradom večne ljubavi, posebnom, drugačijom od svih. Iako fikcija sa beskraj imena, likova i sudbina, od Dantea do Šekspira, samo je rasla potreba tog dalekog sveta za idealom ljubavi, veće i od samog zivota. Prošli su vekovi, noseći sa sobom sve osim naše želje da uprkos svemu volimo i budemo voljeni ‘do poslednjeg daha’. Danas, ostavljeni ili neostvareni, svakako zombirani načinom na koji živimo, po 25 put tupo trošimo ovaj 18. maj koji su nam za sobom, na Vrbanja mostu u Sarajevu, ostavili Boško i Admira. I Dante i Šekspir bi svog Romea i Juliju vratili u fioku pred scenom koju su svojim životima ispisali Boško Srbin i Almira Bošnjakinja. Na korak od slobode, zaustavljeni pucnjima u leđa, zajedno odavde do večnosti, on prvi pogođen i ubijen na mestu, ona teško ranjena, ali još toliko živa da dopuzi do njega i poslednji put ga zagrli. Sarajevo nikad neće biti Verona, njegovi ratovi nikad neprijateljstva dve porodice, Boško Romeo a Admira Julija… a mi ljudi koji razumeju da ljubav veću od života moraš čuvati… i od smrti i od zaborava… ako sumnjate, pitajte bilo koga u Veroni zašto je ceo svet baš nju stavio na tron večne ljubavi. I shvatite da zbog toga što to pitamo nismo ljudi, da zbog toga živimo u rovovima, da zbog toga nemamo ni mira ni sreće. Ništa bez ljubavi i sve za ljubav… to su nam ostavili Boško i Admira… samo je to život”, napisao je Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.