Numankadić za N1: Značaj jedinog sportskog muzeja u BiH

Vijesti 04. jun 201808:52 > 09:05
N1

Na današnji datum 1992. godine osnovan je Olimpijski komitet BiH. Jedan od najreprezentativnijih segmenata Olimpijskog Komiteta BiH je Olimpijski muzej. Direktor ovog muzeja Edin Numankadić bio je gost Novog dana i tom prilikom je istakao da je Bosna i Hercegovina nepresušan izvor talenata. Govorio je o značaju jedinog sportskog muzeja u BiH.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je 08. decembra 2002. godine upisan u registar Ministarstva pravde kao prva sportska organizacija u koju se udružuju nacionalni sportski savezi. Obnova Olimpijskog muzeja počela je zahvaljujući incijativi Olimpijskog komiteta BiH.

“Svakako Olimpijada 1984. godine je bila nezaboravan događaj. Mi smo jedini olimpijski grad u regionu. Rad u muzeju, od 1983. na pripremi do 1992. kada je devastiran, bio je vrlo značajan. Priređene su mnoge izložbe, mi smo pokrivali sve alternativne, magrinalne, aspekte kulture, video, arhitekturu, dizajn i to je vrlo značajno bilo. 27. aprila 1992. godine muzej je devastiran, mi smo uspjeli to sve evakuisati, spasiti Zetru. Poslije toga Zetra je bila uništena da bi je 2004. otvorili, Jacques Rogge, predsjednik olimpijskog komiteta, privremeni muzej. Uporedo sa tim traje inicijativa da mi obnovimo matičnu kuću u Petrarkijinoj ulici i prije sedam dana krenuli su radovi. Sve je to zahvaljujući incijativi Olimpijskog komiteta BiH koji su uvidjeli važnost tog događaja i svega toga u istoriji našeg grada”, kazao je Numankadić.

Vila Mandić izgrađena je 1903. godine za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića. Na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu 8. februara 1984. godine u ovoj vili je otvoren Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara.

“Taj cijeli kvart je nacionalni spomenik kulture. Zgrada iz 1903.godine, čuveni češki arhitekta Vancaš radio je porodičnu vilu Mandić. Mi smo sretni da to bude javno dobro, da bude otvorena zgrada, muzej. To je jedini sportski muzej u Bosni i Hercegovini. Sarajevo je jedini olimpijski grad u regionu i to je nešto čime se trebamo ponositi”, istakao je on.

Numankadić ističe da da su teška vremena i za sport i za kulturu ali da je BiH uvijek bila rasadnik talenata.

“Teška su vremena i za sport i za kulturu. Kada vidite kolika su ulaganja u drugim zemljama, u sport i kulturu, sigurno da BiH nema mogućnosti da daje izuzetne rezultate koji zahtjevaju izuzetna finansijska sredstava. Unatoč tome u BiH postoji razlog da se mladi stvaralački okrenu sadašnjosti, da kreiraju nešto. Imaju razlog, potrebu da artikuliraju nešto. Neka svoja stanja, razmišljanja i to je divno. To daje talente a Bosna je nepresušan izvor. Mi smo u bivšoj Jugoslaviji bili rasadnik talenata”, naglasio je Numankadić.

“Niko nije ostao isti nakon ovih tragičnih vremena. Rađa se jedna nova generacija na kojoj je ta težina da iznesu vrijednosti, evropske vrijednosti koje su krasile Sarajevo. Vjerujem da će biti rezultata”, smatra Numankadić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.