Osmanović: Zakon nije usvojen da bi se iko zaštitio

Vijesti 20. jun 201812:50 > 13:04
N1

Šef kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović je u izjavi medijima kazao da Zakon o krivičnom postupku FBiH nije usvojen "da bi se iko zaštitio".

Na pitanje novinara da prokomentariše usvajanje izmjena Krivičnog zakona FBiH i neke od komentara da su izmjene napravljene kako bi se određeni političari zaštitili, Osmanović je kazao:

Taj zakon nije usvojen da bi se iko zaštitio. Mi smo, SDA, opredijeljeni za takve norme u krivičnom zakonu kojima će se na jasan način precizirati svako krivično djelo. Cilj je da se na jedan jasniji način definira krivično djelo trgovine utjecajem. Krivična definicija ovog djela je bila neprecizirana i prema mišljenju stručne javnosti se krivični postupci nisu vodili na način kako je zamišljeno. Zakon je usaglašen sa zakonodavstvom zemalja EU“, kazao je Osmanović.

Dodao je da se radi o suviše ozbiljnoj stvari da bi bilo riječi političkoj trgovini.

To je suviše ozbiljan način da bi bio predmet političke trgovine. Tokom jučerašnjeg dana pet stranaka je predložilo Zakon o izbornim jedinicama. Tražena je vanredna sjednica Predstavničkog doma koja je danas i ovaj Zakon je uvršten na dnevni red. HDZ je sve dosadašnje prijedloge odbio uključujući i kompromisne prijedloge koje je predložila međunarodna zajednica. Mi ćemo danas održati sjednicu“, smatra Osmanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.