Dilberović: Dodatna pitanja EK su tehničke naravi

Vijesti 22. jun 201812:34 > 12:38
N1

Riječ je o dodatnim pitanjima Evropske komisije za BiH koje su tehničke naravi, rekao je danas Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, pojašnjavajući o kakvim je pitanjima riječ. Izrazio je očekivanje da neće biti većih poteškoća u odgovaranju.

Dilberović je ukazao da se radi o vrlo “konkretiziranim” pitanjima, kao što su:

“Kako formirate parlamentarnu većinu, kako se biraju članovi Predsjedništva BiH – su neka od pitanja. U odgovorima se prepisuje ono što piše u Ustavu i zakonima BiH”, objasnio je Dilberović.

Smatra da zbog funkcionisanja Mehanizma koordinacije neće biti “boljki” u odgovaranju na dodatna pitanja.

Naglasio je da odgovori na prvobitnih 3.242 i dodatnih 655 pitanja Evropske komisije nisu jedini izvori na osnovu kojih će se odlučivati o kandidatskom statusu BiH.

“Pitanja nisu jedini izvori Evropske komisije na osnovu kojih će dati mišljenje o BiH. Tu su drugi izvori – nevladine organizacije, građani, Delegacije Evropske unije u BiH, države članice Evropske unije koje imaju ambasade u Sarajevu, terenske misije u BiH”, rekao je ističući sljedeće:

“Možemo dobiti kandidacijski status sa uslovljavanjem, bez uslovljavanja, ali sa uslovom za početak pregovora. U idealnom slučaju, možemo dobiti kandidacijski status i vrijeme početka pregovora. Imajući u vidu iskustva zemalja u regiji, one su sve dobile određene uslove”, zaključio je Dilberović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.