Građani Sarajeva odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Vijesti 09. jul 201812:30 > 12:32
Anadolija

Kamioni koji prevoze posmrtne ostatke 35 žrtava srebreničkog genocida su se nakratko zaustavili ispred zgrade Predsjedništva BiH u centru Sarajeva. Tom prilikom su brojni građani Sarajeva kao i prethodnih godina odali počast žrtvama genocida.

Prije toga su se kamioni na putu od Visokog do Srebrenice, nakratko zaustavili u Ilijašu i Vogošći.

Najmlađa žrtva genocida koja će biti sahranjena ove godine je 16-godišnji, Vesid Ibrić. Zajedno s njim će biti sahranjena još tri dječaka. Šahin Halilović je najstarija žrtva genocida koja će biti sahranjena 11. jula. Ubijen je kada je imao 71 godinu.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
Anadolija
Anadolija

Bit će sahranjena i jedna žena, 21-godišnja Ramzija Dudić. Iz instituta za identifikaciju u Tuzli su ukazali da je Ramzija u trenutku smrti bila trudna. Zajedno s njom će biti sahranjen i njen suprug, 22-godišnji Nijazija Dudić.

Među brojnim građanima koji su odali počast bili su brojni politički funkcioneri i članovi političkih stranaka.

Očekuje se da će kamioni u Srebrenicu doći poslije 16 sati. Potom će ih učesnici ovogodišnjeg Marša mira premjestiti u nekadašnju fabriku akumulatora koja se nalazi u sklopu Memorijalnog centra u Potočarima.

Ove godine će biti sahranjen najmanji broj žrtava jer je sve manje informacija o mjestu stradanja žrtava genocida u Srebrenici. U identifikacionom centru se nalaze posmrtni ostaci 160 osoba čije porodice nisu spremne da se one sahrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.