Borovac osudila govor mržnje u javnom prostoru

Vijesti 20. jul 201815:11 > 15:17
N1

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac reagirala je povodom "sve češćih uvredljivih poruka i govora mržnje u javnom i informativnom prostoru u BiH", istaknuvši da najoštrije osuđuje govor mržnje i sve druge oblike djelovanja motivisane mržnjom na prostoru BiH.

U reagiranju se navodi da su posljednjih dana u javnom i informativnom prostoru BiH, nažalost, učestale pojave, ali i aktivnosti koje imaju karakter govora mržnje ili ispoljavanja mržnje.

Dodaje se da je evidentirano više napada na vjerske objekte i službenike, kao što je napad na Crkvu rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima u Visokom, napad na pokrivenu ženu u Kiseljaku, te izjave političara date na društvenim mrežama i informativnim medijima (TV emisija “Ćirilica”) kojim se negira genocid u Srebrenici, vrijeđaju i omaložavaju porodice bošnjačkih žrtava, ispisivanje antisemitskih poruka u zgradama u Sarajevu i Tuzli te na najgrublji način vrijeđaju vjerska osjećanja.

Zabilježeni su i napadi na povratnike, te izjave i transparenti uvredljivog sadržaja na nedavnim sportskim događajima i manifestacijama.

“S obzirom na to da je BiH suočena s mnoštvom ekonomskih i razvojnih problema, veoma je važno da se na planu jačanja demokratskih pocesa, posebno u javnom i političkom govoru jača tolerancija, podržavaju procesi očuvanja mira, zagovara sprečavanje govora mržnje i širenje netrpeljivosti među svim narodima i manjinama koji žive na prostoru BiH”, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U saopćenju se dodaje da je sloboda govora jedno od najvažnijih demokratskih prava koje prepoznaje Ustav BiH, “ali sloboda govora ne može biti neograničena i bezuslovna“.

“Zbog toga je sprečavanje govora mržnje i stigmatizacije pojedinih društvenih grupa jedan od razloga za reakciju svih relavantnih društvenih faktora, koje pozivamo da se snažno i javno pridruže osudi govora mržnje i svih pojava njegove manifestacije. Posebno ukazujemo na govor kojim se stigmatizira, ocrnjuje ili huška na određene društvene grupe, jer ovakav govor nije spojiv sa slobodom govora upravo zato što krši tuđa prava i potpuno je nespojiv s ravnopravnošću kao osnovnim načelom ravnopravnosti čovjeka i građanina u bh. društvu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da društva u kojima se toleriše pojava govora mržnje nisu zaštićena, slobodna i demokratska. Stvaranje dojma da je poticanje društvenog prezira, prenošenje negativnih stereotipa, diskriminacija, neprijateljstva i izazivanje straha prihvatljivo – pa i poželjno ili čak patriotsko ponašanje – znak je dubokih društvenih problema protiv kojih se moramo svi ujedinjeno boriti, smatra Borovac.

“Zbog toga, snažno podržavam aktivnosti nadležnih tužilaštava u BiH na rasvjetljavanju svih navedenih događaja”, navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koje prenosi Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.