Protest za Memića: "Ima likova, ništa im nije sveto"

Vijesti 21. jul 201818:32 > 18:38
N1

Petar Blažić je 65-godišnjak koji je biciklom od Banjaluke do Sarajeva došao na protest za Dženana Memića, a svojim aktom traži pravdu za Dženana i Davida Dragičevića. Od Sarajeva do Banjaluke je trčao Mahir Mujić, čija je trka za pravdu bila i humanitarnog karaktera.

Njih dvojica obratili su se pred Narodnim pozorištem, gdje se više stotina građana okupilo pod motom “Pravda za Dženana”.

“Bila mi je želja da uspostavim luk između dva grada, dvije rijeke, koje su voljeli David i Dženan. To je učinio i Mahir Mujić, maratonac, koji se sa obala Miljacke donio drugi luk u grad na obalama Vrbasa. Dobio je simptaije. Uspotavljeni lukovi čvrsto, držeći most. Mi smo slobodni, solidarni i savjest nam je čista. Na putu da pobijedi zlo”, poručio je.

“Ali ima likova kojima ništa nije sveto. Otuđili su se od naroda, od sebe. Treba ima pomoći – ovako to činimo danas. Ovo je prilika da shvate. Gdje su današnje moralne vrijednosti čovjeka, i zašto tone u močvaru svog vlastitog uništenja. Da li je svjestan nestajanja koje se odvija iživljavanjem nad drugim nesretnikom, svojim srodnikom. David i Dženan su bili budućnost zemlje. Njihove vizije prevazilazile su ove prostore. Zato imamo obavezu da istina i pravda bude naš uzvišeni cilj, a mir i tolerancija – trajnost”, kazao je Blažić.

Mahir Mujić je trčao iz Sarajeva u Banjaluku.

“Trčao sam četiri dana. Dočekali su me nevjerovatno. Ne mogu opisati to. Nisam pisao tekst, reći ću što mi je na srcu. Ovo radimo za Davida i Dženana, našu djecu”, kazao je.

“Moja trka je imala humanitarni karakter, sakupljao sam novac za Dalal Omerović koja treba da ide na operaciju”, poručio je.

Podršku im je dao i Amir Agić, otac ubijene Selme Agić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.