Samo četiri državne institucije dobile mišljenje s rezervom

Vijesti 30. jul 201812:05 > 12:09
N1

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za četiri državne institucije dao je mišljenja s rezervom i skretanjem pažnje u svom izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja institucija BiH za prošlu godinu.

To su Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo civilnih poslova i Institut za akreditiranje BiH.

Naime, jedna institucija je dobila mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, dvije institucije na financijske izvještaje, te jedna institucija i na usklađenost i na financijske izvještaje.

Istovremeno 56 institucija dobile su pozitivna mišljenja uz skretanje pažnje, a 13 pozitivno mišljenje. U jednom slučaju, uslijed ograničenosti opsega revizije, Ured se suzdržao od davanja mišljenja.

Ured za reviziju institucija BiH završio je ciklus finansijskih revizija za institucije BiH za 2017. godinu, a revidirane su 74 institucije.

Ured za reviziju vodiče i metodologiju koju primjenjuje temelji na okviru standarda Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija te u izvještajima o finansijskoj reviziji daje dva odvojena mišljenja – pri čemu se prvo odnosi na točnost, odnosno fer prikaz i istinitost financijskih izvještaja, dok se drugo mišljenje odnosi na usklađenost aktivnosti, financijskih transakcija i informacija institucija sa zakonima i drugim propisima kojima su iste regulirane. Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2017. godinu iznosilo je 915.978.414 KM.

Ured za reviziju je u 2017. godini okončao i pet revizija učinka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.