Lovrinović: Smjena Mektića bi uozbiljila situaciju

Vijesti 05. sep 201818:05 > 18:44
N1 (Nikola Lovrinović)

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu Bosne i Hercegovine komentirajući jučerašnjie zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH, te zahtjev za smjenu ministra sigurnosti Dragana Mektića kazao je da su stranke već ušle u političku kampanju.

HDZ BiH podržao bi smjenu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, no ova tačka skinuta je sa dnevnog reda jučerašnje sjednice Zastupničkog doma BiH.

Lovrinović je kazao da dnevni red jučerašnjeg zasjedanja nije bio opširan i da se nadao da će se sjednica uspjeti dovesti do kraja ali se pokazalo da to nije bilo moguće.

“Stranke su već ušle u političku kampanju. I ako dnevni red nije bio opširan nadali smo se da ćemo tu sjednicu uspjeti dovesti do kraja ali sa dopunskim točkama pokazalao se da je to bilo nemoguće. Kako je odmicalo vrijeme kvorum se gubio i bilo je najnormalnije odlučiti da se sjednica prekine. Sjednica je svo vrijeme visila na rubu jednog ili dva zastupnika koji daju kvorum ili obaraju. Po meni odlučilo se ispravno da se zbog nepostojanja uvjeta za rad sjednica prekine”, istakao je Lovrinović.

Lovrinović kaže da kao da živimo u paralelnom svijetu i da nemamo migrantsku krizu.

“Mi kao da živimo u paralelnom svijetu, kao da nemamo migrantske krize i da ne postoje incidenti a prekjuče se u Bihaću desio. Kao da to ne postoji oko nas. Gospodin ministar je cijelo vrijeme dobra medijska osoba koja govori svašta osim onoga kako će riješti to pitanje. Nije vjerovao onima koji su mu davno govorili da će se tako nešto događati. Optužuje cijeli Parlament a nije nam on dostavio da bilo što Parlament treba pomoći. Da raspravi sa nama kako pomoći i iznaći rješenja za izlazak iz te krize”, naglasio je Lovrinović.

Smjena ministra Mektića ne bi riješila probleme ali bi uozbiljila situaciju, smatra Lovrinović.

“Siguran sam da smjena ministra Mektića to ne bi riješila ali bi uozbiljila situaciju. Očito institucije nisu poduzele sve mjere niti su bili spremne za takvu vrstu krize”, zaključio je Lovrinović.

Podsjećamo, HDZ BiH i stranke HNS-a predstavile su danas u Mostaru svoj izborni program “Razvoj i o(p)stanak”, a Dragan Čović potpisao je kodeks ponašanja učesnika kampanje. HDZ se zalaže za novi ustav i administrativno preuređenje države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.