Melvan: Nije jasno zašto brod nije imao oružanu pratnju

Vijesti 24. sep 201813:29 > 13:37
Massoel.com

Aktivnu ulogu u spašavanju pomoraca otetih kod obala Nigerije pored diplomatskih predstavnika zemalja iz kojih potiču oteti pomorci uključila su se i strukovna udruženja, a najveća odgovornost i dalje leži na leđima kompanija Massoel koja je i vlasnik otetog broda.

Pored međunarodnih sindikata pomoć u rješavanju je ponudio i hrvatski sindikat pomoraca koji će štititi i interese bosanskohercegovačkog pomorca otetog na ovom brodu. U razgovoru za N1 glavni tajnik Sindikata pomoraca Republike Hrvatske, Neven Melvan, kaže kako će sindikalna borba biti vođena u ime svih pomoraca bez obzira na nacionalnost.

“U ovom trenutku najvažnija je kompanija. Kompanija Massoel mora dogovorit sa otmičarima nešto i riješiti ovu situaciju što je prije moguće na zadovoljavajući način. Ovo nije neki presedan. Sindikat trenutno ne može mnogo toga napraviti osim što možemo raditi pritisak na kompaniju i na institucije. Na brodu je oteto 7 filipinskih članova posade i po jedan član posade iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Rumunj i Ukrajinac. Radi zaštite pomoraca i njihovih obitelji ne želimo u javnost s njihovim imenima i to nećemo raditi”, kazao je Melvan.

Iskustva pokazuju da će kompanija Massoel morati poduzeti najznačajnije korake i direktno pregovarati sa otmičarima ističe Melvan i upozorava na jednu nelogičnost u ovom slučaju.

“Sukladno iskustvu kompanija bi to trebala odraditi. Nažalost, ponovo se događaju ti piratski napadi. Zadnje dvije godine znatno je bio smanjen broj piratskih napada, međutim ponovo se evo dogodilo. Ne znam zašto i ko je tu zakazao jer je broj definitivno trebao imati oružanu pratnju u vodama Nigerije. Zašto to nije bilo tako to ćemo saznati”, ističe Melvan.

VEZANE VIJESTI

U prošlosti su otmice brodova u ovom dijelu svijeta bile mnogo češće i uvijek su bile vezane uz finansijsku korist, jer kako napominje Melvan njima nije u cilju ubistvo ili mučenje otetih.

“Prije nekih pet do šest godina u Somaliji su se dešavali slični problemi, pa skoro na dnevnoj bazi, bilo je tu i Hrvata i drugih nacionalnosti. U pravilu svi ti slučajevi su se rješavali povoljno. Ni otmičarima nije interes, oni žele novce to je više nego jasno. Oni žele ucjenom doći do nekog iznosa. Njima nije interes bilo koga maltretirati, također im nije interes da ubiju te ljude ili da nestanu u Nigeriji. Ponavljam, oni žele novce, kompanija će se s njima dogovoriti na ovaj ili onaj način. Nadamo se da će se to desiti i sada kao što se to dešavalo nekada u Somaliji prije nego su uvedene mjere zaštitite koje štite pomorce u startu”, zaključio je Melvan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.