Švicarska kompanija za N1: Poslali smo pregovarače

Vijesti 24. sep 201813:21 > 13:31
Massoel.com

Naoružani pirati napali su nedaleko od obale Nigerije brod u vlasništvu švicarske kompanije Massoel Shipping i oteli 12 članova posade među kojima je i državljanin Bosne i Hercegovine.

U izjavi za N1 Massoel Shipping kažu da sa da je njihov brod napadnut 22. septembra, na udaljenosti od 45 nautičkih milja od Bonny otoka u Nigeriji. Brod je u vrijeme napada putovao rema Lagosu prenoseći isporuku pšenice.

“Po našim saznanjima, piratska banda se ukrcala na brod pomoću merdevina te su prerezali zaštitnu žicu kako bi dospjeli do komandnog mosta broda. Nakon što su uništili većinu komunikacijskih sistema na brodu, banda je otela brod sa 12 od ukupno 19 članova posade i udaljili se sa mjesta događaja”, navode za N1 iz ove kompanije.

Iz firme Massoel Shipping su također dodali da su obavještene sve nadležne službe Nigerije i Švicarske, te da sarađuju sa svim službama kako bi se situacija što prije razriješila.

“Porodice se obaveštavaju o situaciji”, naveli su za našu televiziju iz Massoel Shipping.

Ambasade Bosne i Hercegovine u Bernu i Kairu aktivno rade sa vlastima Švicarske, Nigerije i švicarskom kompanijom “Massoel Shipping” na rješavanju otmice.

Diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine su upoznati sa svim detaljima ovog slučaja, uključujući i identitet otetog državljanina Bosne i Hercegovine, ali zbog kompleksnosti situacije ne žele izlaziti u javnost s tim podacima.

Kako je rečeno za N1 u toku dana bi se trebalo znati više detalja o ovom slučaju. Prema dostupnim informacijama švicarska kompanija “Massoel” je na teren poslala posebno obučen tim pregovarača koji bi trebao brzo i efikasno riješiti ovu situaciju.

“To kompanija očito pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tihi način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju”, rekao je za N1 Hrvatska Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske te je dodao je da se otmice i “klasično” piratstvo u posljednje vrijeme nisu često događale, a sad se dogodilo i to je pomalo neobično.

Agencije su javile da su nigerijski gusari oteli 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i bh. državljanin.

Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.

Nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA) objavila je, a prenio je BBC, da su sedmero talaca Filipinci, po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske te da se još uvijek smatraju nestalima.

Iz švicarske tvrtke naveli su da su obavijestili obitelji otetih te da surađuju s vlastima i stručnjacima, kako bi se osiguralo brzo i sigurno oslobađanje talaca.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.