Štrajk upozorenja prijeti da postane masovni protest

Vijesti 01. okt 201817:30 > 19:18
N1

U Željeznicama Republike Srpske održan je sindikalni polusatni štrajk upozorenja. Ukoliko se na sutrašnjem sastanku s upravom ovog javnog preduzeća u Doboju ne postigne dogovor, prevashodno u vezi sa kolektivnim ugovorom, za četvrtak 4. oktobra najavljen je novi masovniji skup.

U Željeznicama se ne poštuju radnička prava, nema kolektivnog ugovora, nema ni informacije o kreditu Svjetske banke od oko 50 miliona evra, glasni su sindikalci Željeznica RS.

“Pošto su nas uvjeravali da nemaju para dok se ne riješi kredit Svjetske banke, mi smo dogovorili da pokušamo kroz ujednačavanje koeficijenata, a to možemo samo kroz kolektivni ugovor, da pomognemo radnicima koji su već ušli u najnižu platu, a mi takvih imamo 40 odsto sada”, otkriva Jelenko Dobras, predsjednik Sindikata Željezničara RS.

Četrdeset odsto ukupno zaposlenih sa najnižom platom od 440 KM. Ili manjom, tvrde sindikalci, optužujući upravu da je pojedinim radnicima isplatila i za 100 KM manju avgustovsku platu, zbog novih aneksa ugovora.

“Bilo je štrajkova upozorenja, štrajkova glađu, bilo je blokada saobraćaja. Jednostavno, uprava takva kakva je na to se sve oglušila. Nastavlja dalje sa svojim radom koji vodi propadanju željeznica”, tvrdi Zlatko Marin, predsjednik Sindikata saobraćajno transportne djelatnosti ŽRS.

Iz Uprave odbacuju optužbe. Sindikalci kažu “iznose neistine”. Podsjećaju ih da kredit Svjetske banke kojim bi trebao da posluži da se Željeznice RS restrukturišu, te očiste dugovanja prema radnicima, još nije operativan. Pozivaju sindikate na nastavak pregovora zakazan za sutra u Doboju.

“Očekujemo da će se sutra postići neki dogovor sa upravom. Ukoliko se to ne dogodi Konfederacija sindikata je zakazala 4.oktobra u 14 sati masovne proteste u Doboju, gdje ćemo dovesti radnike iz čitave RS. Naša snaga je u jedinstvu”, poručuje Željko Tepavičević, predsjednik Konfederacije Sindikata RS.

A jedinstva odavno nema kada su u pitanju dvije najveće sindikalne organizacije, Savez sindikata Ranke Mišić, te Konfederacija u čijem je rukovodstvu Božo Marić, dojučerašnji Mišićkin saradnik.

Dok iz obe organizacije negiraju da je sidnikalna borba prešla u političku, radnici Željeznica zagledani u sustrašnji sastanak sa upravom, spremni su na nove proteste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.