Gvardijani Bosne Srebrene: Franjevci ne podupiru Čovića

Vijesti 05. okt 201817:51 > 17:53
FENA/Ivan Rozić

Gvardijani četiri franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini upozorili su u petak da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH krivotvorinama i manipulacijama pokušava prikazati da je podupiru franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrene na izborima zakazanima za 7. listopada.

Gvardijani fra Andrija Jozić, fra Darko Drljo, fra Mario Divković i fra Mario Jurić reagirali su zajedničkom izjavom na tvrdnje objavljene na internetskim stranicama HDZ BiH 2. listopada uz njihove fotografije u kojima se tvrdilo da su uoči izbora poduprli HDZ BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

“Mi gvardijani franjevačkih samostana i članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene ograđujemo se od priopćenja objavljenoga na službenim internetskim stranicama Hrvatske demokratske zajednice BiH 2. listopada 2018. godine, a koji su prenijeli i neki drugi printani i elektronski mediji. Priopćenje su potkrijepili i našim fotografijama iz kojih bi se trebalo iščitati kako, u ime svih franjevaca, dajemo podršku programu HDZ-a BiH. U čitavom tekstu, opremljenom s nekoliko naših fotografija snimljenih na različitim lokacijama, posebno je problematična u potpunosti izmišljena izjava koja glasi: ‘Mi franjevci kroz stoljeća na ovim prostorima dijelimo dobro i loše sa svojim narodom. To zajedništvo koje mi svakodnevno živimo i vjeru u bolju budućnost danas prepoznajemo u programu HDZ-a i svih stranki okupljenih u zajedništvu Hrvatskog narodnog sabora, na čelu s dr. Draganom Čovićem'”, stoji u izjavi gvardijana koju je prenijela katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH.

Gvradijani-franjevci ističu da nitko u ime Bosne Srebrene pa ni oni osobno nisu mogli dati potporu bilo kojoj stranci ili kandidatu na predstojećim izborima bez odgovarajuće suglasnosti uprave provincije.

Podsjetili su da franjevci kao i drugi građani imaju pravo na osobne političke preferencije i prijateljske veze s različitim osobama uključujuči one koje obnašaju dužnosti u BiH, no službena stajališta franjevačke zajednice može iznositi jedino uprava njihove provincije.

“Ova navodna javna ‘potpora gvardijana i braće franjevaca HDZ-u i Draganu Čoviću’ koja se pojavila u medijima, ogledan je primjerak fake newsa i mi se od nje u potpunosti ograđujemo. Ujedno pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije i stranačka prepucavanja”, poručili su gvardijani.

Bosanski franjevci bili su suzdržani i distancirani prema politici koju je tijekom rata i u poraću vodio HDZ BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.