Negitivan odgovor Čubrilovića na zahtjev Cvijanović

Vijesti 19. okt 201812:19 > 12:24
N1

Predsjednica Vlade bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović odlučila je da izvrši izmjenu u sastavu Vlade, koja se odnosi na ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića iz DNS-a. Ona je zatražila mišljenje predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića.

“Jeste zatraženo mišljenje u vezi smjene ministra Maleševića. Ja sam dao negativno mišljenje”, rekao je za N1 Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS iz DNS-a.

Premijerka RS Željka Cvijanović tražila je mišljenje od predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika NSRS u vezi sa kadrovskim promjenama u Vladi.

Za sada nema objašnjenja zašto se traži Maleševićeva smjena kada je kraj mandata i svakako se očekuje izbor nove entietske Vlade.

Lider DNS-a Marko Pavić juče je nakon sjednice Predsjendištva stranke rekao da smjena DNS-ovih kadrova neće više biti bez prethodne analize i pristanka DNS-a. Milorad Dodik mu je odgovorio da će smjene biti nastavljene.

Premijerka RS ima pravo po Zakonu o Vladi RS, zatražiti mišljenje predsjednika Republike Srpske i predsjednika Narodne skupštine u vezi smjena.

Član. 13 , stav 3 ovog Zakona propisuje da “predsjednik Vlade može, za vrijeme trajanja mandata Vlade, na osnovu prethodno pribavljenog pisanog mišljenja predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine, vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava Vlade, o čemu obavještava Narodnu skupštinu”.

Zahtjevom za smjenu Maleševića produbljena je kriza između koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a koji bi trebali formirati i buduću vlast u ovom entitetu. Međutim, posljenjih dana, odnosi između dvije stranke su se zakompilicirale.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da je posvećenost ove stranke koaliciji sa DNS-om iskrena i da ne traže ništa drugo do saradnje, ali na zdravim osnovima.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, je poručio da će DNS zaštititi svoje kadrove, tvrdeći da je DNS vrlo savjesno uradio svoj koalicioni dio posla i ponašao se prema ranijim dogovorima.

“Smatramo da su te smjene ishitrene. Izražavamo nezadovoljstvo smjenom. To sam s predsjendnikom Dodikom usaglasio. Nema smjena bez zajedničkog dogovora. Mi u Demokratskom narodnom savezu smo spremni sami mijenjati kadrove, ako je to potrebno”, rekao je Pavić u intervjuu za N1.

Šta će se dešavati u cijelom slučaju, trebalo bi biti poznato danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.