Zašto se smjenjuje ministar u tehničkom mandatu

Vijesti 19. okt 201818:09 > 20:41
N1

Milorad Dodik je najavio, Željka Cvijanović realizuje. Smjena DNS-ovih kadrova se nastavlja i to zahtjevom za smjenu ministra prosvjete i kulture RS Daneta Maleševića. Istovremeno, analizira se šta stoji iza Dodikovog obračuna sa kadrovima Marka Pavića.

O smjeni ministra prosvjete i kulture RS, Daneta Maleševića, premijerka će, prema najavama, obavijestiti članove Vlade u ponedjeljak na sjednici.

Sinoć kasno zatražila je mišljenje o kadrovskoj promjeni od predsjednika RS Milorada Dodika i predsjendika Narodne skupštine Republike Srpske, DNS-ovog Nedjeljka Čubrilovića.

“Jeste zatraženo mišljenje u vezi smjene ministra Maleševića. ja sam dao negativno mišljenje”, kazao je Čubrilović.

Da li je dao pozitivno mišljenje Milorad Dodik ne odgovara. Vidno raspoložen napustio je zemlju razmišljajući o porodičnim, nikako političkim stvarima.

U Banjaluci je ostavio mnogo upitnika iznad glava svojih koalicionih partnera iz DNS-a, čiji je lider Marko Pavić do prije 24 sata tvrdio da adhoc smjena neće više biti.

Bez navođenja razloga zašto se ide u smjenu DNS-ovog ministra. Iz Vlade RS danas prilično šturi. No, u samoj zgradi iza nas, kako saznajemo, održavale su se konslutacije kojima su prisustvovali pojedini DNS-ovci.

Poznavaoci prilika mišljenja su da će se partnerstvo Dodik i Pavića nastaviti, ali da itekako slabi pregovaračka pozicija DNS-a, čije bi kadrove da smjenjuje i da bira SNSD.

“Što se tiče poruke iz centrale DNS-a da neće biti smjena, to je unutarstranačka poruka za smirivanje članstva. SNSD je u boljoj poziciji kao većinski partner u koaliciji, može više da bira, jer se osjeća nekakva naprslina i u samom SDS-u”, kazao je Daniel Šimić, urednik Frontal.rs.

U još uvijek opozicionom SDS-u nisu odlučili da li će i kako sarađivati sa SNSD-om. Pored moguće saradnje na državnom nivou, SDS bi, njegovo dobojsko i bijeljinsko krilo mogli zaigrati na ministarskim pozicijama u SNSD-ovoj Vladi. Ako glavni odbor stranke pristane.

Zašto se smjenjuje ministar u tehničkom mandatu, mjesec dana pred izbor novog saziva Vlade RS, bez odgovora iz kabineta Željke Cvijanović. Bez detalja i u samom DNS-u. Po Zakonu o Vladi, premijerka uz konsultovanje može izmijeniti jednu trećinu ministara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.