Policajac spasio mladića koji je skočio u rijeku

Vijesti 29. okt 201817:23 > 17:28
N1

Jedan policajac u Banjaluci skočio je u Vrbas tokom noći te spasio dvadesetšestogodišneg mladića D.D. iz hladne rijeke. Danas prima čestitke i kaže to mu je obaveza i dužnost kao policijskog službenika. Ostali policajci u Republici Srpskoj, kao i većina institucija, zastavama na pola koplja odalo je počast ubijenim sarajevskim policajcima.

Sat poslije ponoći, mračno je i hladno u Slatinskoj ulici pored Vrabasa. U samoj rijeci još hladnije.

Nakon dojave da muškarac namjerava skočiti sa mosta, policija reaguje. Njegoš Đekanović priča kako je iz policijskog vozila vidio mladića da skače. Da ga spasi nije dvojbio.

“Baterijskim lampama svijetlili smo kako bi uočili mladića u vodi, koji je i dalje davao znakove života. U nekoliko navrata voda ga je vukla na dno, ali je on želio da se spase. Skinuo sam policijsku uniformu i skočio u rijeku Vrbas kako bih spasio mladića. Doplivao sam do njega i povukao ga do obale, gdje su nas čekale ostale kolege, vatrogasci i hitna pomoć. Nakon što sam spasio mladića obukao sam službenu uniformu i nastavio svoju smjenu do sedam časova ujutro. (N1:Do kraja?) Jeste”, kazao nam je Đekanović.

Spasio je čovjeka iz rijeke u po noći i nastavio noćnu smjenu do ranog jutra, skromno priča Njegoš kako mu je posao da bude u službi građana.

No nije rijetkost da policajci spašavaju građane iz nabujalih rijeka.

Početkom godine, u Doboju, Prijedoru i Gradišci za dva dana novogodišnjih praznika od utapanja su policajci spasili pet osoba.

“Naša je i dužnost i obaveza da ponmognemo ljudima i da budemo humani”, kazao je u januaru Kasim Beganović, policijski službenik PU Gradiška.

Građani kažu ovakvi postupci vraćaju vjeru u policiju. Znaju da posao policajaca na ulici posebno nije lak, a da bi im bio lakši smatraju da viši nivoi moraju vratiti vjeru u pravnu državu.

“Težak posao, svaka im čast”, kazala je jedna mlada Banjalučanka.

“Tolika požrtvovanost, u te kasne sate spasiti momka to je herojski poduhvat. (N1:Je li to vraća vjeru u policiju?) Donekle”, dodao je njen sugrađanin.

“Slabo, jer su potkupljivi i policija i svi”, kategoričan je jedan stariji Banjalučanin.

Dvadesetšestogodišnji mladić koji je skočio u rijeku Vrbas, upućen je na liječenje na Kliniku za psihijatriju, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Dok se bore da zaštite građane, policajci iz Republike Srpske, ali i građani zastavama na pola koplja obilježavaju Dan žalosti u BIH.

Težak i opasan je policijski posao na svakom dijelu BiH podjednako. U Banjaluci se danas govori o herojskom Njegoševom činu, ali se i spuštanjem zastava na pola koplja odaje počast ubijenim sarajevskkim policajcima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.