Apsurdnost nacionalnog izjašnjavanja u BiH dosegla maksimum

Vijesti 02. nov 201817:06 > 17:44
N1

Zlopotrebe izbornog zakona i prijavljivanje Bošnjaka kao Hrvata ili Srba, Srba kao Bošnjaka ili Srba kao Hrvata na izborima u Bosni i Hercegovini nije ništa novo. Međutim na ovim izborima apsurdnost cijele situacije je dosegla svoj maksimum.

Slučajevi Opsenica, Šulić i Bukejlović se trenutno nalaze u centru pažnje, ali neće biti iznenađenje ukoliko se pojavi još neko ime. Sve su glasniji pozivi za izmjenama izbornog zakona kako bi se stalo u kraj ovakvim zloupotrebama.

Predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić ističe da se uvijek izjašnjavao kao Bošnjak, ali da je dobro da se otkriju i drugi slučajevima u kojima se sumnja u zloupotrebe.

“Od mog izbora za predsjednika Mladih SNSD-a sam bio izložen napadima od strane pojedinih funkcionera i sadašnjih funkcionera SDS-a zbog moje nacionalne pripadnosti, odnosno pripadnosti mojih roditelja. Sama činjenica da je predsjednica Mladih SDS-a isto bošnjačke nacionalnosti govori o tome da su ljudi iz SDS-a krili svoju predsjednicu i koristili to za napade na SNSD i to najviše govori o njima”, kaže Šulić.

Do pomenute Nine Bukejlović i nakon višestrukih poziva nismo uspjeli doći, ali iz Gradskog odbora SDS-a poručuju da je odluka o njenom slučaju u rukama nadležnih.

“Pazite, to su naravno bile određene žalbe. CIK radi svoj posao i radi u skladu sa zakonom i ja ne bi da komentarišem, preuranjeno je, bilo kakvu odluku koju CIK donese mi ćemo je ispoštovati”, navodi Boris Jerinić, član Glavnog odbora SDS-a.

Svi imaju pravo da se izjasne kako žele, ali se ovakve zloupotrebe dešavaju posljednje dvije decenije. U odnosu na prethodne slučajeve, kada su se Bošnjaci izjašnjavali kao Srbi, sada se Srbi izjašnjavaju kao Bošnjaci, a Hrvati kao Srbi.

“Čitav taj sistem je doveden do jednog apsolutnog apsurda do sada. Sada imamo situaciju koja se nije dešavala prije, a to je da CIK već danima pokušava ubijediti jednog kandidata da je on Srbin, iako on danima tvrdi da zapravo nije Srbin. Dakle, riječ je o tome da se vrše svjesne zloupotrebe kako bi se priskrbila direktna korist pojedincu i strankama koje će onda kroz poluge vlasti zapravo ovladati sistemom i biti u mogućnosti da stopiraju određene procese”, tvrdi Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom”.

Apsurdnost izbornog sistema u Bosni i Hercegovini postala je gotovo normalna.

“Kao što se vidjeli čak ni konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini nemaju baš neka velika prava. Izborni zakon se do koske zloupotrebljava. Imali smo ovakve slučajeve i u prethodnim mandatima, tako da ova situacija nije neobična. Zanimljiva činjenica je da se izborni zakon uopšte ne mijenja”, mišljenja je Stefan Blagić, ReStart Srpska.

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za N1 su kratko kazali da se o slučajevima Opsenica i Bukejlović neće oglašavati dok odluku ne donese Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine. Podsjetimo s je još jučer od Opsenice stigao demant u vidu izjave Dragana Čovića za koji je kazao kako ga je CIK previdio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.