Izborna trka u Banjaluci: Populizam, obećanja, “podmetanja” i karta iznenađenja

Vijesti 29. apr 202419:30 0 komentara

Dok zagrijavanje za izbornu trku u Banjaluci traje, ne zna se po kojim pravilima će utakmica biti igrana, niti ko će biti sudija, koji će zviždaljkom označiti start. Kampanja je u znaku populizma i obećanja, a neki igraju i na kartu iznenađenja. U svemu tome sukobljavaju se stranke unutar sebe, ali i koalicije koje postoje samo deklarativno.

Unutarstranačke borbe

Besplatan prevoz i mature, tramvaj i saobraćajnu revoluciju obećava gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, sve kako bi obnovio mandat. Ciljna grupa je 48.000 penzionera, kojima se dijele besplatne mjesečne autobuske karte.

Zbog izbora se s manje poznatim strankama penzionera potpisuju sporazumi o saradnji.

“Sve što je obećano, sve je urađeno”, rekao je Slavko Pejić, PUP

Da besplatnog ručka nema, danas komentarišu mnogi pozivajući se na izjave prevoznika koji kažu da podijeljene gratis karte neće važiti u jutarnjem špicu od 6-8h. Stanivuković i iz svojih redova nerijetko trpi kritike, pa je jedna upućena i zbog projekta Srpska open.

“Naši ljudi moraju da znaju da je ovih 70 i plus miliona KM potrošeno, a da nemamo ni jedan dokument na osnovu koga se vidi da je grad Banjaluka vlasnik svega ovoga”, rekao je Milko Grmuša, potpredsjednik PDP.

Ipak lider stranke čuva leđa mladom gradonačelniku.

“Pobijedićemo režim Milorada Dodika, ali pobijedićemo i sve isfrustrirane likove koji pokušavaju da prave jednu vrstu nemira unutar građana i opozicije. Mi idemo svojih pobjedničkim putem”, rekao je lider stranke Branislav Borenović.

Populizam i medicina

Svojim putem krenula je bivša članica PDP-a Jelena Trivić. Obznanila je kandidaturu, a u trku ide poznatim Stanivukovićem putem-populističkom video kampanjom:

“Sjećamo se svi drame u nekoliko činova, dovoženja bagera i obećanja da će se rušiti temelji privatizovane države…”

Populizam je i u ovoj izbornoj godini glavno oružje mnogih političara, ali pojedini ističu, igraju na kartu struke i to medicinske-u politici.

“Mislim da Banjaluku trebamo vratiti u okvire legalnog, pristojnog i stručnog. Ja sam kandidat ispred SNSD, ali duboko vjerujem da će biti još subjekata koji će podržati moju političku karijeru”, rekao je Nikola Šobot, kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke.

Vjera je za sada puka nada da će stranke koalicije podržati SNSD u Banjaluci. Doktor iz Ujedinjenje Srpske za sada javnu podršku kolegi ljekaru sa UKC, kao kandidatu SNSD-a, ne daje.

“U Banjaluci… Neću nikoga podržati koga ne podrži gradski odbor. Kao što znate da je gradski odbor vrlo organizovan, spreman da često i meni napravi probleme. Nisam nikada nametao mišljenje kao predsjednik stranke. Sarađuju oni sa svima”, rekao je Nenad Stevandić.

Povratak veterana

Tihuju i Demos, socijalisti s jedne, ali i SDS s druge strane. Zato šampion u tihovanju po mnogima, najavljuje povratak. Trka za gradonačelnika postala je još zanimljivija, kada je obznanjeno da se na političku scenu vraća veteran-Igor Radojičić.

Koji je osnovao je Pokret Svojim putem, kao organizaciju centra, kako kaže i proevropski i patriotski, a na na izbore će samostalno. O ličnoj kandidaturi i dalje nejasno.

“Nikog tuđeg nećemo podržati, a o svojim kandidaturama, kandidatuma ćemo odlučiti …”, rekao je Radojičić.

Oni koji ne su dosad pratili mnoge izborne cikluse, ne dvojbe:

“Mislim da je ovo vrijeme za političke trgovine…I da će se najvećim dijelom to i istrgovati”, rekao je novinar Željko Raljić.

A kako je, ocjenjuje se, dnevna politika postala poput dnevnog pazara, mnogi bi da trguju i sa izbornim zakonom, ne na pijaci, već u parlamentu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!