Komšić: Kao bh. blok spremni smo razgovarati sa HDZ-om

Vijesti 29. nov 201813:05 > 13:09
N1

Predsjednici bh. bloka koji čine Demokratska fronta, SDP i Naša stranka danas su se susreli sa predsjednikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem.

“Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Puno nekih razgovora i dogovora ovih dana ima. Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH je 6. decembra, ide sjednica PIC-a. Naš je interes kao bloka, ne moramo biti dio vlasti, da se situacija smiruje, da se stabilizuje, da umjesto produžetka predizborne kampanje krenemo u neku drugu fazu, konkretan rad, konkretan posao”, kazao je Komšić nakon sastanka.

Poručio je da “treba staviti sve stvari na sto” i da su oni kao blok spremni da razgovaraju.

“Imamo svoja mišljenja o svemu. Otvoriti priče, ako treba, i o promjeni ustava. Zemlje članice EU od nas traže već nešto, konstatovali su da smo stali na reformskom putu, i to objektivno jeste tako. Ljudi od nas očekuju da neki pomak napravimo, bili vlast i opozicija, da se radi u interesu zemlje. Šta će biti, kada će se vlast složiti, to vam precizno ne mogu odgovoriti”, poručio je lider DF-a.

Kako je kazao, što se tiče formiranja kantona, bh. blok nastavlja svoj posao.

“Mi smo krenuli u konstituisanje kantonalnih vlasti tamo gdje možemo. Ne vidim logiku da vlast od vrha do dna mora biti ista. Nismo otvorili razgovore o vlasti na nivou države i FBiH”.

Radončić je danas poručio da je HDZ nezaobilazan faktor. Na upit da li bi DF ušao u partnerstvo sa HDZ-om, Komšić je poručio:

“Svi čekaju odluku CIK-a o raspodjeli mandata. To će biti osnov da se zna kako se stvari moraju konstituisati na nivou FBiH i države. Matematika je neumoljiva, takva je da se vlast može praviti bukvalno bez svakoga, pitanje je da li je mudro. Kojović, Nikšić i ja smo razgovarali, spremni smo razgovarati sa HDZ-om, ali kao blok, ne pojedinačno. Jedina logika je da razgovorom dođete do nekih rješenja. Kako će to na kraju biti, to u ovom trenutku niko u BiH ne može potpisati. Koliko znam i Izetbegović je to jučer rekao da će nam kao bloku uputiti poziv za razgovor. Šta god mislio o CIK-u, znam da je na njima veliki teret, na svima nama je ponekad veliki teret. Oni će tu odluku morati donijeti, to je zakonska obaveza. Da li će CIK naći modalitet, što je po meni veliki problem, da se Klub Srba u potpunosti popuni, to ne znam. Bilo bi dobro da daju i na to pitanje odgovore. Razgovarat ćemo pa ćemo vidjeti”, poručio je Komšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku..