Evropski pokret dodjeljuje Orden naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine

Vijesti 21. dec 201810:01 > 10:02
Evropski pokret

U sklopu manifestacije "Obilježavanje Dana i mjeseci EU u BiH" Evropski pokret u BiH danas će uručiti najviše priznanje - "Orden naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine".

Orden će dobiti Martin Pammer, odlazeći ambasador Republike Austrije, Nedžad Salković, pjevač-umjetnik i ambasador bh. kulture i tradicije sevdalinke, Mirza Teletović, dugogodišnji sportski ambasadori i internacionalni promotor BiH, posthumno porodica rahmetli Sulejmana Tihića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA kao i nosilac Ordena Evropskog pokreta u BiH za 2018.godinu i proslavljeni nogometaš, trener i selektor Vahid Halilhodžić, kojem je ranije, u maju, medalja uručena u zgradi Parlamenta BiH.

Ordene će, u svojstvu izaslanika diplomatskog doajena u BiH, nadbiskupa Luigi Pezzuto, apostolskog nuncija, uručiti mons. Henryk M.Jagodzinski, savjetnik Apostolske Nuncijature u BiH, te ministar u Vijeću ministara BiH Adil Osmanović, predsjednik i potpredsjednica Evropskog pokreta Višnja Lončar i Predrag Praštalo.

Evropski pokret, od decembra 2010. godine, u ime naroda,građanki i građana Bosne i Hercegovine, dodjeljuje posebno zaslužnim pojedincima i kolektivima, svoje najviše domaće i internacionalno priznanje – “Orden Evropskog pokreta u BiH”.

Slovenska političarka i članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, te austrijski diplomata, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, su 14. 12. 2010. godine, bili prvi službeni zvaničnici – nosioci Ordena naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine, ili ukratko “Orden Evropskog pokreta”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.