Advokat: Očekujem da puste generala Mladića

Vijesti 22. feb 201918:06 > 23. feb 2019 19:24
REUTERS/Stringer/File Photo

Zahtjev za puštanje na privremenu slobodu koji je nedavno podnio Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u BiH, javnosti izaziva brojne reakcije, ali i upućuje promjenu raspoloženja u samom Haškom sudu. Dok Mladićeva odbrana pokušava dokazati da su garancije koje su dale bh. entitet Republika Srpska i Srbija dovoljne, žrtve tvrde da ne treba dozvoliti njegov izlazak na slobodu. Zabrinutost izaziva i činjenica, da su u ovom, kao i slučaju Karadžić, mijenjana sudska vijeća.

Zahtjev za puštanje na slobodu Mladićeva odbrana je pravdala željom da posjeti posljednja počivališta članova porodice. Posebno kćerke Ane koja je prije 25 godina počinila samoubistvo.

“Ove godine se navršava 25 godina smrti moje kćerke jedinice Ane, koja je ubijena kad je imala samo 23 godine svog mladog života. Također, poštovana predsjedavajuća, moja voljena majka Stana je preminula 2003. godine i otada pa sve do današnjeg dana nisam joj odao poštu, niti sam joj odao poštu na njenom vječnom konačištu”, kaže Mladić.

Njegov advokat Miodrag Stojanović u izjavi za N1 nije želio detaljnije komentarisati njegovo zdravstveno stanje, ali je kazao kako je i pored prethodnog iskustva optimista.

“Ja bih bio neodgovoran i neozbiljan, kako bih rekao, neprofesionalan branilac generala Mladića kada bih rekao da ne očekujem da ga puste. Očekujem da ga puste, želim da ga puste jer bi to bilo u skladu sa dosadašnjom praksom Tribunala. Cijeneći specifičnost položaja u kojem se nalazi general Mladić, a to je prije svega ozbiljno narušeno njegovo zdravstveno stanje”, tvrdi Miodrag Stojanović, advokat Ratka Mladića.

Poznavaoci rada Haškog tribunala smatraju kako će i ovaj zahtjev za puštanjem na slobodu proći kao i svi prethodni.

“Mislim da je vrlo mala mogućnost, posebno u tim situacijama. Sudije uvijek vagaju koliko je neko poštivao Tribunal ranije u smislu da li se odazvao ili je bio u bjegstvu. Znamo da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić deceniju bili u bjegstvu. Tako da je vrlo mala mogućnost, čak bih rekao minimalna ili nepostojeća da ga se pusti na slobodu”, smatra Denis Džidić, BIRN BiH.

Predstavnici udruženja žrtava poručuju kako su zabrinuti zbog činjenice da je promijenjeno sudsko vijeće te da Mladiću ne bi trebalo dozvoliti puštanje na slobodu.

“Prije svega smatram da je to, da je taj zahtjev krajnje nemoralan.Svima nama je jasno da je u sudnici za vrijeme dokaznog postupka i za vrijeme suđenja da se smijao majkama i očevima kada su svjedočili o strašnom zločinu, o genocidu, izvršenom na prostoru Bosne i Hercegovine. O zločinu nad svojim najmilijima”, podsjeća Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

Da se u Haškom sudu dešavaju čudne stvari kada su u pitanju slučajevi Karadžić i Mladić nedavno je potvrdio i bivši sudija Flugge.

Die Zeit: Je li zamislivo da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku?

Christoph Flugge: Vi poznajete izreku: pred sudom i na otvorenom moru ste u Božjim rukama? Ništa nije nemoguće. I na sudu rade ljudi koji prave greške. Iz Udruženja žrtava na Balkanu stalno čujem da su duboko zabrinuti zbog toga. Pitaju se, hoće li Mladić i Karadžić na kraju biti oslobođeni.

Sudsko vijeće nije saopštilo kada bi se mogla znati konačna odluka po ovom zahtjevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.