Dodik otkrio: Danas sam se čuo s Komšićem, pristao je

Vijesti 05. mar 201914:35 > 14:41
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik komentarisao je danas mogućnost formiranja Vijeća ministara BiH nakon provedenih izbora u oktobru prošle godine.

Dodik je kazao da Srbima pripadaju tri ministarstva i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

To je jednostavno završiti. Ostaje samo da se uspostavi odluka SDA. Ali, ako oni hoće da drže BiH kao taoca u kome je predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući Parlamentarne skupštine, ok, samo ne znam kako će to objasniti za mjesec dana. Brisel očekuje da to bude u prvim narednim sedmicama urađeno”, kazao je Dodik.

Kako je naveo, dejtonska Bosna i Hercegovina je njegov cilj.

“Smatram sebe potpunim legalistom kada kažem da se zalažem za Ustav. Nije nepoznato da ja preispitujem svoj boravak u Predsjedništvu, i prije nego što sam izabran”, naveo je on.

Govoreći o cijenama rominga u regiji.

“Ja sam se danas telefonski čuo sa gospodinom Komšićem koji pristaje da damo našu saglasnost da se potpiše taj sporazum. Gospodin Džaferović smatra da treba još da vidi, nešto nije jasno oko toga što govori o tome da BH Telecom vjerovatno hoće da dobije novo vrijeme i nove prihode. Na tim pitanjima ne želim da trošim snagu. To je suštinski interes svih građana. Zašto bi plaćali 80 posto veću cijenu? Zašto bi to radili? To mene nije trebalo ni pitati”, rekao je Dodik.

”Danas sam tražio saglasnost gospodina Komšića da odluka Predsjeništva bude, ako Džaferović ne bude dio tog konsezusa, da mi možemo da donesemo tu odluku. Ali evo, gospodin Džaferović treba da potegne vitalni nacionalni interes, ako ne potegne, onda ta odluka važi. Znate koliko ljudi danas radi u Evropi koji moraju da plaćaju skupi roming da bi naši operativci imali ovdje tu vrstu prihoda. Peti april je ključan da se to pitanje reguliše. Predsjedništvo će već sutra poslati svoju odluku da prihvata potpisivanje tog sporazuma”, poručio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad